Pierś kaczki w sosie pomarańczowym

Pierś kaczki w sosie pomarańczowym
Kacze piersiątka i pomarańcze... Prosto i szybko, niezwykle smacznie.

Polecam.

Zdjęcie - PIERŚ KACZKI W SOSIE POMARAŃCZOWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKaczka w sosie pomarańczowymSKŁADNIKI:
  • 4 piersi z kaczki
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz,
Skórę na każdej piersi ponacinaj na skos tak, aby utworzyć 1-centymetrową kratkę. Oprósz solą, pieprzem, dodaj tymianek i powcieraj nieco przyprawy. Odstaw na godzinę.
Włącz piekarnik ustawiając temperaturę 200 stopni C.
Rozgrzej dużą patelnię. Ułóż piersi skórą do dołu i smaż do całkowitego wytopienia tłuszczu. Obróć i smaż na drugiej stronie 5 minut.
Kaczkę zdejmij z patelni, przełóż do naczynia żaroodpornego, owiń dokładnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 10 minut.
SKŁADNIKI NA SOS:
  • 3 łyżki tłuszczu wytopionego podczas smażenia
  • 2 szalotki (ewentualnie 1 cebula)
  • sok (razem z cząstkami) wyciśnięty z 2-3 pomarańczy (około 1 szklanki)
  • 5 łyżek brandy
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • sól, cukier trzcinowy do smaku
Na patelni pozostaw 3 łyżki tłuszczu, zeszklij na niej pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Oprósz solą i wlej brandy, a po chwili sok z pomarańczy. Zredukuj nieco płyn, zagęść sos skrobią, dopraw solą i cukrem.
Kaczkę pokrój na półcentymetrowe plasterki, Ułóż na talerzu i polej sosem.
Podaj z pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.

Kategorie przepisów