Pierożki z kaczką na parze

Nie ma to jak po 10 godzinach robienia prezentacji na seminarium, rozłożyć kanapę o 4 nad ranem celem przespania się 2 godziny i znaleźć w środku worek cukierasów od Mikołaja :)))
Bo drobne rzeczy cieszą najbardziej.
***
A pierożki to trochę z innej beczki. Ale też smaczne :) Nawet bardzo. Pod warstwą mięciutkiego ciasta kryje się słodko-pikantne nadzienie z mięsem z kaczki.
Pierożków wychodzi w sumie 16, po 4 na porcję, ale są dość sycące. Podałam do nich sos sojowo-miodowy, który niedawno mnie zachwycił ;)

PIEROŻKI Z KACZKĄ NA PARZE
(na 4 porcje)
300g mąki,
15g suszonych drożdży (wg mnie wystarczy 10g),
1 łyżeczka cukru,
2 łyżki ciepłej wody,
175ml ciepłego mleka
nadzienie:
300g piersi z kaczki,
1 łyżka jasnego brązowego cukru,
1 łyżka jasnego sosu sojowego,
2 łyżki klarownego miodu,
1 łyżka sosu hoisin,
1 łyżka oleju roślinnego,
1 mały por (biała część),
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
Nadzienie: Przygotować marynatę z brązowego cukru, miodu, sosu sojowego i sosu hoisin. Pierś z kaczki umieścić w misce, zalać marynatą i zostawić na 20 minut. Następnie wyjąć mięso z marynaty, ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórką do góry i piec w 200 stopniach przez 35-40 minut. Następnie przestudzić i pokroić w drobną kostkę.
W woku rozgrzać olej i przez 2-3 minuty usmażyć na oleju drobno posiekany por, czosnek i imbir. Wymieszać z mięsem.
Ciasto: Mąkę przesiać do miski. W garnuszku wymieszać drożdże, cukier i wodę i zostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Lekko podrośnięty rozczyn dodać do mąki razem z ciepłym mlekiem i wymieszać i wyrobić ciasto przez ok. 5 minut. Na podsypanej mąką stolnicy uformować z ciasta długi wałek o średnicy mniej więcej 2,5 cm. Pokroić na 16 kawałków, wszystkie przykryć ściereczką i odstawić na 20-25 minut, aby wyrosły.
Po tym czasie kawałki ciasta rozwałkować na 10 cm okrągłe placuszki. Na środek każdego z nich nałożyć trochę nadzienia, zawinąć brzegi do góry tworząc sakiewkę i skręcić je razem, żeby się dobrze zlepiły.
Ułożyć pierożki na czystej ściereczce (użyłam gazy) wyłożonej na wkładce do gotowania na parze. Przykryć i gotować na parze przez 20 minut.
Podawać na ciepło, od razu po przygotowaniu.

(przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska”)
Bo drobne rzeczy cieszą najbardziej.
***
A pierożki to trochę z innej beczki. Ale też smaczne :) Nawet bardzo. Pod warstwą mięciutkiego ciasta kryje się słodko-pikantne nadzienie z mięsem z kaczki.
Pierożków wychodzi w sumie 16, po 4 na porcję, ale są dość sycące. Podałam do nich sos sojowo-miodowy, który niedawno mnie zachwycił ;)

PIEROŻKI Z KACZKĄ NA PARZE
(na 4 porcje)
300g mąki,
15g suszonych drożdży (wg mnie wystarczy 10g),
1 łyżeczka cukru,
2 łyżki ciepłej wody,
175ml ciepłego mleka
nadzienie:
300g piersi z kaczki,
1 łyżka jasnego brązowego cukru,
1 łyżka jasnego sosu sojowego,
2 łyżki klarownego miodu,
1 łyżka sosu hoisin,
1 łyżka oleju roślinnego,
1 mały por (biała część),
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
Nadzienie: Przygotować marynatę z brązowego cukru, miodu, sosu sojowego i sosu hoisin. Pierś z kaczki umieścić w misce, zalać marynatą i zostawić na 20 minut. Następnie wyjąć mięso z marynaty, ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórką do góry i piec w 200 stopniach przez 35-40 minut. Następnie przestudzić i pokroić w drobną kostkę.
W woku rozgrzać olej i przez 2-3 minuty usmażyć na oleju drobno posiekany por, czosnek i imbir. Wymieszać z mięsem.
Ciasto: Mąkę przesiać do miski. W garnuszku wymieszać drożdże, cukier i wodę i zostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Lekko podrośnięty rozczyn dodać do mąki razem z ciepłym mlekiem i wymieszać i wyrobić ciasto przez ok. 5 minut. Na podsypanej mąką stolnicy uformować z ciasta długi wałek o średnicy mniej więcej 2,5 cm. Pokroić na 16 kawałków, wszystkie przykryć ściereczką i odstawić na 20-25 minut, aby wyrosły.
Po tym czasie kawałki ciasta rozwałkować na 10 cm okrągłe placuszki. Na środek każdego z nich nałożyć trochę nadzienia, zawinąć brzegi do góry tworząc sakiewkę i skręcić je razem, żeby się dobrze zlepiły.
Ułożyć pierożki na czystej ściereczce (użyłam gazy) wyłożonej na wkładce do gotowania na parze. Przykryć i gotować na parze przez 20 minut.
Podawać na ciepło, od razu po przygotowaniu.

(przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska”)
