pierożki ravioli ze szpinakiem

pierożki ravioli ze szpinakiem
Skoro raz już mi pierożki wyszły to postanowiłam zrobić je ponownie. Żeby nie"bawić" się z ciastem kilkakrotnie zrobiłam z większej porcji i nadziałam trzema różnymi farszami, które stopniowo Wam pokażę.
Radełko karbowane do cięcia ciasta widoczne na zdjęciach należało jeszcze do mojego dziadka - syna cukierników warszawskich - ma więc ponad pół wieku. To kolejny sentymentalny element mojej kuchni. Mam też jego gliniane naczynia do przechowywania np smażonych borówek, łyżki i kopyście do mieszania przetworów.....

Pierogi ze szpinakiem (ravioli)
  • 250g maki pszennej
  • 100ml bardzo ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju
  • opakowanie mrożonego szpinaku (nie dostałam świeżego)
  • ser pleśniowy blue - lazur
  • ząbek czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
Składniki na ciasto, czyli mąkę, wodę, jajko i oliwę zagniatamy na elastyczne ciasto. Wałkujemy na placek grubości około 2-3mm. Pierożki ze szpinakiem zrobiłam kwadratowe, więc ciasto tniemy na prostokąty.

Zdjęcie - pierożki ravioli ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiW rondelku mieszamy rozmrożony i odsączony szpinak, pokrojony ser i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewamy aż ser się rozpuści i wszystkie smaki połączą.
Wykładamy farsz małymi partiami na ciasto, składamy ciasto na pół wąski pasek jak na zdjęciu, dociskamy końce i przecinamy, tworząc kwadraty.

Zdjęcie - pierożki ravioli ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiGotowe pierożki gotujemy w osolonej wodzie. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2 minuty od wypłynięcia.

Zdjęcie - pierożki ravioli ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów