Pierożki empanadas z ziemniakami, czarnymi oliwkami, rozmarynem i chorizo


Nie będę Wam mydlić oczu, oto drugi odcinek hiszpańskiej opery mydlanej.
Powracamy do historii tapas. Wiemy już, że hiszpańscy mężczyźni siedzący w barach kładli na kieliszki talerzyki, a na nich przekąski na zapas i tak powstało tapas! Dyskutując na przyziemne tematy, od czasu do czasu zerkali na damskie nogi i wyobrażali sobie jak smakują pieczone pierogi. A te są niezwykłe, bo z chorizo, rozmarynem, oliwkami i ziemniakami.
Łączenie jedzenia z winem to prawdziwa sztuka, dlatego warto się przy tym kierować kolorami, tak jak malarz operuje swoimi farbami. Gdy na stole drób, owoce morza i sery do kieliszka można nalać białe wino bez afery. Teraz moja rada, z czym się nada empanada? Różowe wino El Sol z różowymi smakami, czyli winogronami, pierożkami, chorizo i dojrzewającymi szynkami.

Pierożki empanadas z ziemniakami, czarnymi oliwkami, rozmarynem i chorizo
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- jajko
- 50 ml wody
- łyżeczka soli
- 300 g puree ziemniaczanego
- 50 g chorizo
- 50 g czarnych oliwek
- gałązka rozmarynu
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, szczypta wędzonej papryki
- białko
- szczypta płatków chilli lub wędzonej papryki
- Mąkę łączymy z posiekanym drobno zimnym masłem, jajkiem, wodą i solą. Zagniatamy krótko ciasto jedynie do połączenia składników w zgrabną kulę. Owijamy ją folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
- W tym czasie puree łączymy z posiekaną drobno kiełbasą chorizo, oliwkami, rozmarynem, poszatkowanym czosnkiem i przyprawami.
- Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i przekładamy na oprószony mąką blat.
- Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy z niego kółka o średnicy ok. 9-10 cm.
- Na środku każdego kółka kładziemy farsz i lepimy jak pierogi. Widelcem zaznaczamy brzegi, ulepione empanadas przekładamy na wyłożoną pergaminem blachę.
- Pierożki układamy w odstępach i smarujemy z wierzchu białkiem dodatkowo można je posypać np. płatkami chilli albo wędzoną papryką.
- Empanadas pieczemy przez 15-18 minut w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni.