Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Pierogi ze szpinakiem i serem feta to po ruskich zdecydowanie moje ulubione. Pyszny farsz, którym są nadziane, mógłbym wyjadać łyżeczką, albo smarować nim pieczywo. Wprost uwielbiam to połączenie lekko słonego greckiego sera feta ze szpinakiem doprawionym czosnkiem i gałką muszkatołową. Zwykle robię je z klasycznego ciasta na pierogi, ale czasami lubię zaszaleć i zafarbować ciasto liśćmi szpinaku. Dzięki temu mają piękny apetyczny zielony kolor. Przygotowanie takiego ciasta nie różni się specjalnie od tradycyjnego, wystarczy zblendować młode liście szpinaku (te mrożone się do tego nie nadają) z odrobiną oleju na gładkie purée, a następnie połączyć z mąką i gorącą wodą. Takie ciasto jest wspaniale plastyczne i łatwo się z nim pracuje. Czasami przygotowuję je również z dodatkiem jajka, jednakże nie jest to konieczne, więc w tym przepisie je pominąłem. Dodatkowo dzięki temu możecie wykorzystać ten patent do różnych wegańskich pierogów.
Kluczem w przygotowaniu dobrego farszu na pierogi ze szpinakiem jest podobnie jak w wypadku ciasta skorzystanie ze świeżych liści w sezonie, lub młodego szpinaku typu baby, który znajdziecie w sklepie w lodówce z sałatami. Z mrożonego nadzienie zdecydowanie nie jest tak dobre i wychodzi z niego mało apetyczna papka. Dodatkowo warto wybrać do pierogów prawdziwą grecką fetę lub inny twardy ser typu bałkańskiego. Wszystkie wyroby fetopodobne się do tego moim zdaniem nie nadają, a po ugotowaniu farsz staje się płynny. Opcjonalnie można połączyć ten grecki ser z polskim twarogiem (w proporcji 1:1) – też wychodzi nieźle. Kiedyś przygotowałem je również z wędzonym twarogiem i to było również ciekawe połączenie.
Jeśli znudziły Wam się poczciwe ruskie, to gorąco polecam ten przepis na zielone pierogi ze szpinakiem i serem feta. Nie tylko wyglądają wiosennie za sprawą zielonego ciasta, ale i doskonale smakują. Sam lubię najbardziej podawać je z kleksem kwaśnej śmietany i świeżymi ziołami, np. koperkiem, ale z roztopionym masłem smakują również świetnie. 🙂
Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Ilość porcji: 50-60 sztuk
Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 30 minut 30 minut
Składniki na pierogi ze szpinakiem i serem feta:
Ciasto na pierogi ze szpinakiem:
- 500 g mąki pszennej
- 150 g młodych liści szpinaku
- 100 ml wrzątku
- 30 ml oleju
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 250 g młodych liści szpinaku
- 600 g sera feta
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki pieprzu
Jak zrobić pierogi ze szpinakiem i serem feta?
Ciasto na pierogi ze szpinakiem
- Liście szpinaku wrzuć do kielicha blendera, wlej olej i zmiksuj do uzyskania jak najgładszego purée.
- Mąkę połącz z solą, wlej purée szpinakowe oraz wrzącą wodę i szybko połącz składniki łyżką.
- Następnie zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (ok. 5 minut). Ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw na pół godziny do odpoczęcia.
Farsz
- Czosnek drobno posiekaj. Wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą i chwilę podsmaż. Następnie dodaj liście szpinaku i smaż je do momentu, aż się skurczą. Odstaw do przestudzenia.
- Ser feta pokrusz. Dodaj śmietanę i połącz, aż konsystencją będzie przypominał gęsty twarożek. Wrzuć szpinak, dopraw gałką muszkatołową oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Lepienie i gotowanie pierogów
- Oderwij kawałek ciasta, uformuj gruby wałeczek i pokrój na plasterki. Każdy plasterek ciasta rozwałkuj na kształtne koło o średnicy ok. 6 cm.
- Na każdy kawałek ciasta nałóż po czubatej łyżeczce farszu, złóż na pół i sklej dokładnie brzegi. Uformowane pierogi odkładaj na stolnicę posypaną mąką.
- Pierogi gotuj partiami w lekko osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyławiaj je łyżką cedzakową prosto na talerze lub wystudź w zimnej wodzie, jeśli chcesz zostawić je na później.
- Gotowe pierogi podawaj z odrobiną roztopionego masła lub kleksem kwaśnej śmietany. Dobrze smakują również ze świeżymi ziołami, np. koperkiem.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square