Pierogi ze szpinakiem i fetą

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Pyszne pierogi ze świeżym szpinakiem i serem feta. To połączenie smaków wyjątkowo do siebie pasuje i sprawdza się nie tylko w przypadku farszu do pierogów. Pierogi doskonale smakują z odrobiną masła lub okraszone podsmażoną cebulką. Jeśli nie macie czasu lepić pierogów, spróbujcie makaronu ze szpinakiem i fetą – klik.

Zdjęcie - Pierogi ze szpinakiem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print Pierogi ze szpinakiem i fetąPorcje

40

pierogówSkładniki
  • Jedna porcja ciasta z
    tego przepisu – klik.

    Farsz :
  • 500 g świeżego szpinaku

  • 100 g sera typu feta

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oliwy

  • sól, pieprz

Przygotowanie
  • Grube łodyżki oderwać od liści, liście przepłukać. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć na niedużym ogniu przez 1 minutę. Dodać szpinak, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć aż wszystkie liście zwiędną a woda odparuje. Przełożyć na sito i odstawić do odsączenia i wystygnięcia. Szpinak powinien być dobrze odsączony z wody, można go ponaciskać łyżką na sicie. Wystudzony przełożyć na deskę i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie przełożyć do miski, dodać rozdrobnioną między palcami fetę, wymieszać.
  • Ciasto przygotować według podanego przepisu. Wykrawać krążki, nakładać farsz, dokładnie zlepiać brzegi i układać na blacie podsypanym mąką. Wrzucać do gotującego się, osolonego wrzątku. Gotować przez 1-2 minuty od momentu wypłynięcia.

Kategorie przepisów