Pierogi ze szparagami i zieloną soczewicą

Pierogi ze szparagami i zieloną soczewicą

Pierogi na cztery pory roku – wiosna!
Zdjęcie - Pierogi ze szparagami i zieloną soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kolejna odsłonaMMMAK-owych pierogów. Tym razem pora roku znacznie przychylniejsza jeśli chodzi o wybór składników, a mimo to miałam dylemat jakie nadzienie poczynić;-) Zdjęcie - Pierogi ze szparagami i zieloną soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wybór padł na szparagi. Czy dobry? Sami oceńcie;-) Ci co jedli byli zachwyceni, choć byli i tacy, którzy tknąć nie raczyli, bo tylko ruskie i żadnych innych nie uznają;-) Ich strata. Jak to upartym ciężko musi być w życiu, bo strasznie ‘ubogo’ jedzą i nawet nie wiedzą ile pysznych doznań ich omija…;-) Zdjęcie - Pierogi ze szparagami i zieloną soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ale nie o tym miało być;-) Zapraszam na zieloną ucztę pierogową! Składniki: na ciasto:

  • 0,5 kg mąki,
  • 1 duży kefir,
  • szczypta soli,

na farsz:

  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 1 cebula,
  • 100 g zielonej soczewicy,
  • 250 g boczku wędzonego,
  • sól, pieprz,
  • majeranek,
  • olej, masło,

masło pietruszkowe:

  • masło,
  • pół pęczka natki pietruszki,

Przygotowanie: Soczewicę przepłukać i gotować w słonej wodzie 25 minut. Cebulkę posiekaną przyrumienić na oleju z dodatkiem masła. Osobno zrumienić boczek pocięty w kostkę. Odkroić zdrewniałe końcówki szparagów i obrać je tylko na końcach, obgotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Po wystudzeniu, pokroić w drobną kostkę, zostawiając główki do dekoracji. Połączyć z pozostałymi składnikami. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wyrobić z kefiru i mąki ciasto, lekko posolić. Może zaistnieć potrzeba dodania mąki lub kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta może być różna - musi odchodzić od ręki. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrajać szklanką okrągłe placuszki. Układać na środku farsz, skleić brzegi dociskając widelcem. Gotowe pierożki gotować w osolonej wodzie chwilę jeszcze po wypłynięciu, tak na wyczucie, myślę, że około 2-3minut. Na maśle przyrumienić posiekaną natkę pietruszki. Posypać ugotowane pierogi odciętymi główkami szparagów, polać masełkiem .
Zdjęcie - Pierogi ze szparagami i zieloną soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
No i obowiązkowo idźcie pokosztować wiosennych pierogów u Magdy, Małgosi, Ali i Kamili:-)!

Kategorie przepisów