Pierogi ze słodkimi ziemniakami

Pierogi ze słodkimi ziemniakami
przepis:

30 dag słodkich ziemniaków

sól, chili, gałka muszkatołowa, cynamon

masło

listki szałwii

Ciasto na pierożki:

ok. 50 dag mąki

sól

ok. 250 ml gorącej wody

Do mąki dodać sól, zalać gorącą wodą i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na pól godziny.

Farsz do pierożków:

Ziemniaki opłukać, pokroić w plastry..

Piekarnik rozgrzać do temp. 175º C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim plastry ziemniaków, wstawić do piekarnika i piec ok. 40 min do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

Gotowe ziemniaki ostudzić, obrać ze skórki i zmiksować w blenderze.

Pure z ziemniaków doprawić do smaku solą, chili, gałką muszkatołową i cynamonem.

Ciasto rozwałkować cienko partiami, wykroić krążki, nałożyć na nie pure ziemniaczane, zalepić.

Pierożki ugotować w osolonej wodzie.

Masło rozpuścić na patelni, przesmażyć na nim listki szałwii.

Gotowe pierożki polać roztopionym masłem.

Zdjęcie - Pierogi ze słodkimi ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi ze słodkimi ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów