Pierogi ze śliwkami

Pierogi ze śliwkami

Jeszcze jeden pomysł na śliwki w kuchni. Dzisiaj zapraszam na pierogi.
Jako dziecko uwielbiałam pierogi z owocami. Najbardziej popularne w moim rodzinnym domu były takie z truskawkami. Pamiętam to cudowne wgryzanie się kiedy sok z truskawek ściekał po brodzie... Do tego porcja wiejskiej śmietany... Mniam!
Mój mąż ze swojego domu zapamiętał pierogi ze śliwkami - a skoro jest sezon, dlaczego nie zawinąć śliwek.
Zapraszam...
Zdjęcie - PIEROGI ZE ŚLIWKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pierogi ze śliwkami SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mąki
  • 1-2 szklanki gorącej wody
  • mąka do podsypywania
  • 50-75 dkg śliwek
  • cukier - ja użyłam trzcinowego
  • sól do gotowania pierogów
Śliwki opłukać, osączyć na sicie i wydrylować.
Do mąki dodać część wody, ciasto dokładnie wyrobić, dodając w miarę potrzeby więcej mąki lub wody. Ciasto musi być elastyczne i łatwe do wałkowania.
Jeśli chodzi o formowanie pierogów, każdy ma swoją ulubioną, sprawdzoną metodę. Ja rozwałkowuję część ciasta i wycinam foremką koła, sklejam i robię falbankę. W czasie wałkowania stolnicę należy podsypywać mąką.
Układać połówkę śliwki na placek, posypać cukrem - ilość zależna od słodkości owoców. Zawijać.
Pierogi gotować w osolonej wodzie, wyciągać zaraz po wypłynięciu.
Takie pierogi można podać ze śmietaną lub z podsmażoną na maśle bułką tartą lub po prostu zjeść takie bezpośrednio wyciągnięte z wody. Zdjęcie - PIEROGI ZE ŚLIWKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pierogi ze śliwkami

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów