Pierogi z suszonymi śliwkami

Suszone śliwki wykorzystuję zazwyczaj do kompotu wigilijnego lub do ciast. Tym razem dodałam trochę cynamonu, wanilii i nadziałam nimi ciasto pierogowe. Zgadnijcie co? To najlepsze słodkie pierogi jakie ostatnio jadłam! Niech na Waszym stole nie zabraknie pierogów ze śliwkami. Można je potraktować jako deser lub słodką przystawkę wigilijną.
ciasto:
- 500g mąki
- 1 jajko
- 80g roztopionej margaryny Palma z Kruszwicy
- ok. 150 ml ciepłej wody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
farsz:
- 500g suszonych śliwek
- 2 łyżeczki cynamonu
- ziarenka z 1 laski wanilii
do polania:
- 2 łyżki margaryny Palma z Kruszwicy
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
Ciasto wyrobić ze wszystkich składników. Zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut.
Śliwki posiekać, wymieszać z cynamonem i wanilią.
Ciasto rozwałkować, wyciąć szklanką kółeczka, nałożyć łyżeczką śliwki i zawinąć. Brzegi zagnieść wg uznania (palcami, widelcem lub maszynką). Jeśli brzegi pieroga nie lepią się dokładnie wystarczy przed zlepieniem posmarować lekko wodą.
Pierogi wrzucić do wrzącej, osolonej wody, gotować ok. 4 minut po wypłynięciu.
Margarynę rozpuścić z przyprawą korzenną i polać nią pierogi.
Porada:
Przy podwójnej ilości mąki nie dodawajcie drugiego jajka. Ciasto wyjdzie za twarde. Natomiast do farszu dodajcie 2 garści posiekanych orzechów, 2-3 łyżki miodu i wymieszajcie ze śliwkami. Tak przygotowanym farszem nadziejcie ciasto pierogowe – posmakuje wielbicielom orzechów.
