PIEROGI Z SOCZEWICĄ

Już prawie jedną nogą w samochodzie, ale jeszcze szybciutko wrzucę... Bardzo, bardzo Montignacowe pierogi...

Trochę zapachniało wigilią... w maju...

Zdjęcie - PIEROGI Z SOCZEWICĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami foto - Laura

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 20 dkg pieczarek
  • mąka pp (pszenna)
  • woda (nie podaję proporcji - trzeba dozować oba produkty)
  • sól, pieprz
Zdjęcie - PIEROGI Z SOCZEWICĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami foto - Laura Soczewicę opłukać, zalać 2 szklankami wody i gotować na wolnym ogniu do miękkości, odcedzić i wystudzić.
Cebulę i pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę.Cebulę "podsmażyć" bez tłuszczu (można dodać dosłownie kropelkę oliwy - ale bez tego też się udaje - trzeba dusić ją na wolnym ogniu podlewając odrobiną wody). Wymieszać składniki farszu, doprawić solą i pieprzem.

Do mąki (nie podaję proporcji - trzeba dozować oba produkty) dodać w miarę gorącą wodę (taką aby nie parzyła w ręce) i wyrobić ciasto konsystencji pierogowej - bałam się, że będzie się rozsypywało, ale okazało się być bardzo plastyczne i bardzo łatwo dawało się lepić.

Nakładać farsz i kleić pierogi. Ugotować w osolonej wodzie.

Przepisy z tych kategorii

Pierożki z ciasta francuskiego…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Pierogi z kaczką

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Tortellini z ricottą i burakam…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Soczewiaki czy kakory?

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pierogi z kaszanką

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

1

Pieczone pierogi z soczewicą

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Przepisy z tych kategorii

8

Warstwowa sałatka śledziowa

atina atina
Tak sobie pichcę...

11

Syrop piernikowy

Ciachomania Ciachomania
Ciachomania

2

Torta grzybowa

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Karp z kurkami zapiekany w śmi…

Dzi Dzi
karmelowy

3

Kapelusze pieczarek zapiekane…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

4

Smoothie piernikowe

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku