PIEROGI Z SOCZEWICĄ

Już prawie jedną nogą w samochodzie, ale jeszcze szybciutko wrzucę... Bardzo, bardzo Montignacowe pierogi...

Trochę zapachniało wigilią... w maju...

Zdjęcie - PIEROGI Z SOCZEWICĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami foto - Laura

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 20 dkg pieczarek
  • mąka pp (pszenna)
  • woda (nie podaję proporcji - trzeba dozować oba produkty)
  • sól, pieprz
Zdjęcie - PIEROGI Z SOCZEWICĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami foto - Laura Soczewicę opłukać, zalać 2 szklankami wody i gotować na wolnym ogniu do miękkości, odcedzić i wystudzić.
Cebulę i pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę.Cebulę "podsmażyć" bez tłuszczu (można dodać dosłownie kropelkę oliwy - ale bez tego też się udaje - trzeba dusić ją na wolnym ogniu podlewając odrobiną wody). Wymieszać składniki farszu, doprawić solą i pieprzem.

Do mąki (nie podaję proporcji - trzeba dozować oba produkty) dodać w miarę gorącą wodę (taką aby nie parzyła w ręce) i wyrobić ciasto konsystencji pierogowej - bałam się, że będzie się rozsypywało, ale okazało się być bardzo plastyczne i bardzo łatwo dawało się lepić.

Nakładać farsz i kleić pierogi. Ugotować w osolonej wodzie.

Przepisy z tych kategorii

„Ruskie” ravioli z kremowym żó…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

4

Chińskie pierożki Jiaozi gotow…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pierogi z kurkami i pietruszko…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Pierogi z kurkami i ricottą

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Pierogi z jagodami i serkiem m…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

3

Pierogi z mięsem

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Przepisy z tych kategorii

Dżem truskawkowy z ksylitolem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Cytrynowo - imbirowy pstrąg z…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Lekki fit deser z miodowym cru…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Ogórkowe "spaghetti"

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Lody owocowe bez cukru

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Dietetyczny sernik z truskawka…

Agata Agata
Pensamientos en un plato