PIEROGI Z SOCZEWICĄ

Już prawie jedną nogą w samochodzie, ale jeszcze szybciutko wrzucę... Bardzo, bardzo Montignacowe pierogi...

Trochę zapachniało wigilią... w maju...

Zdjęcie - PIEROGI Z SOCZEWICĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami foto - Laura

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 20 dkg pieczarek
  • mąka pp (pszenna)
  • woda (nie podaję proporcji - trzeba dozować oba produkty)
  • sól, pieprz
Zdjęcie - PIEROGI Z SOCZEWICĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami foto - Laura Soczewicę opłukać, zalać 2 szklankami wody i gotować na wolnym ogniu do miękkości, odcedzić i wystudzić.
Cebulę i pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę.Cebulę "podsmażyć" bez tłuszczu (można dodać dosłownie kropelkę oliwy - ale bez tego też się udaje - trzeba dusić ją na wolnym ogniu podlewając odrobiną wody). Wymieszać składniki farszu, doprawić solą i pieprzem.

Do mąki (nie podaję proporcji - trzeba dozować oba produkty) dodać w miarę gorącą wodę (taką aby nie parzyła w ręce) i wyrobić ciasto konsystencji pierogowej - bałam się, że będzie się rozsypywało, ale okazało się być bardzo plastyczne i bardzo łatwo dawało się lepić.

Nakładać farsz i kleić pierogi. Ugotować w osolonej wodzie.

Przepisy z tych kategorii

1

Wigilijne pierogi z grzybami

Agata Agata
Pensamientos en un plato

3

Pierogi z makiem w sosie pomar…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

2

Śledzie wigilijne

Dzi Dzi
karmelowy

3

Surówka z kiszonej kapusty i p…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Uszka z mięsem i grzybami

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

3

Wigilijne śledzie last minute…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

2

Matjas na postny obiad

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

4

"Odchudzone" gołąbki z mięsem…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

5

Deser z kaszy jaglanej z banan…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

8

Dietetyczne pączki orkiszowe z…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

7

Chrupiąca przekąska z ciecierz…

napiecyku napiecyku
napiecyku

3

Okoń morski (labraks) pieczony…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog