PIEROGI Z SOCZEWICĄ

Już prawie jedną nogą w samochodzie, ale jeszcze szybciutko wrzucę... Bardzo, bardzo Montignacowe pierogi...

Trochę zapachniało wigilią... w maju...

Zdjęcie - PIEROGI Z SOCZEWICĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami foto - Laura

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 20 dkg pieczarek
  • mąka pp (pszenna)
  • woda (nie podaję proporcji - trzeba dozować oba produkty)
  • sól, pieprz
Zdjęcie - PIEROGI Z SOCZEWICĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami foto - Laura Soczewicę opłukać, zalać 2 szklankami wody i gotować na wolnym ogniu do miękkości, odcedzić i wystudzić.
Cebulę i pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę.Cebulę "podsmażyć" bez tłuszczu (można dodać dosłownie kropelkę oliwy - ale bez tego też się udaje - trzeba dusić ją na wolnym ogniu podlewając odrobiną wody). Wymieszać składniki farszu, doprawić solą i pieprzem.

Do mąki (nie podaję proporcji - trzeba dozować oba produkty) dodać w miarę gorącą wodę (taką aby nie parzyła w ręce) i wyrobić ciasto konsystencji pierogowej - bałam się, że będzie się rozsypywało, ale okazało się być bardzo plastyczne i bardzo łatwo dawało się lepić.

Nakładać farsz i kleić pierogi. Ugotować w osolonej wodzie.

Przepisy z tych kategorii

Dżem truskawkowo-jagodowy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sorbet truskawkowy

food² food²
Food Square

1

Lody truskawkowe na jogurcie

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Dżem truskawkowy z ksylitolem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Cytrynowo - imbirowy pstrąg z…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Lekki fit deser z miodowym cru…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Przepisy z tych kategorii

1

Drożdżowy placek bez wyrabiani…

figmara figmara
figowe smaki

1

Jagodzianki z marcepanem

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

2

Paprykarz Szczeciński De Luxe!

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

1

Kompot z czerwonej porzeczki i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Jagody, jagody, jagody! Pierog…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

1

Puszyste jagodzianki - przepis…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie