Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

farsz: pół kilograma mięsa wołowego z rosołu, kilka kawałków gotowanej marchewki, sól, pieprz, trochę rosołu

ciasto: woda ciepła (ok. 120 ml), 300 g mąki, dwie łyżki oleju, sól

Mięso z rosołu wyjąć i oczyścić z kostek, chrząstek i błon. Ostudzić i zmielić z marchewką. Dodać soli i pieprzu do smaku, wymieszać i dodać kilka łyżek rosołu do mięsa, tak by nie było suche i wiórowate. Nie wolno też przesadzić, by się nie rozpływało. Odstawić pod przykryciem.

Z mąki, wody i oleju oraz soli zagnieść ciasto pierogowe. Cienko rozwałkować i szklanką wykrawać krążki. Na krążki nakładać farsz mięsny i zalepiać dokładnie. Gotować w dużym garnku, wrzucając pierogi na osolony wrzątek. Powinny się gotować ok. 3 – 4 minuty - po wypłynięciu.

Podawać polane podsmażoną na oleju cebulką albo polane skwarkami.

Przepisy z tych kategorii

4

Smarowidło ze słoika z piekarn…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Rolady schabowe z kurkami

figmara figmara
figowe smaki

1

Kotlety mielone z ziołami i pa…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

3

Polędwica kebabowa

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

6

Kurczak na żniwa

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

4

Kotlety mielone z ciecierzycą…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Kotlety cielęce z mieszanymi w…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Burger lżejszy niż zwykle

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

1

Wołowina z rozmarynem i śliwka…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Wtorek z kaszą #17: Jaglanka b…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Zrazy wołowe podane z kaszą gr…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

1

Pierogi z mięsem i kurkami

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu