Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

farsz: pół kilograma mięsa wołowego z rosołu, kilka kawałków gotowanej marchewki, sól, pieprz, trochę rosołu

ciasto: woda ciepła (ok. 120 ml), 300 g mąki, dwie łyżki oleju, sól

Mięso z rosołu wyjąć i oczyścić z kostek, chrząstek i błon. Ostudzić i zmielić z marchewką. Dodać soli i pieprzu do smaku, wymieszać i dodać kilka łyżek rosołu do mięsa, tak by nie było suche i wiórowate. Nie wolno też przesadzić, by się nie rozpływało. Odstawić pod przykryciem.

Z mąki, wody i oleju oraz soli zagnieść ciasto pierogowe. Cienko rozwałkować i szklanką wykrawać krążki. Na krążki nakładać farsz mięsny i zalepiać dokładnie. Gotować w dużym garnku, wrzucając pierogi na osolony wrzątek. Powinny się gotować ok. 3 – 4 minuty - po wypłynięciu.

Podawać polane podsmażoną na oleju cebulką albo polane skwarkami.

Przepisy z tych kategorii

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Polędwiczki wieprzowe z kurkam…

napiecyku napiecyku
napiecyku

1

Cytrynowo-ziołowa karkówka z g…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

3

Udka kurczaka z pieczarkami i…

Dzi Dzi
karmelowy

2

Schab z wiśniami

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Pieczony kurczak z nadzieniem…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Przepisy z tych kategorii

1

Expresowe bułeczki

Laura Laura
Cafe Babilon

Pierożki smażone z konfektem r…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

1

Ciasto z mąki razowej z malina…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Migdałowe muffinki z jagodami…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

2

Tort migdałowo-malinowy z nagi…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

4

Ciasto z jagodami i kokosem (e…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty