Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

farsz: pół kilograma mięsa wołowego z rosołu, kilka kawałków gotowanej marchewki, sól, pieprz, trochę rosołu

ciasto: woda ciepła (ok. 120 ml), 300 g mąki, dwie łyżki oleju, sól

Mięso z rosołu wyjąć i oczyścić z kostek, chrząstek i błon. Ostudzić i zmielić z marchewką. Dodać soli i pieprzu do smaku, wymieszać i dodać kilka łyżek rosołu do mięsa, tak by nie było suche i wiórowate. Nie wolno też przesadzić, by się nie rozpływało. Odstawić pod przykryciem.

Z mąki, wody i oleju oraz soli zagnieść ciasto pierogowe. Cienko rozwałkować i szklanką wykrawać krążki. Na krążki nakładać farsz mięsny i zalepiać dokładnie. Gotować w dużym garnku, wrzucając pierogi na osolony wrzątek. Powinny się gotować ok. 3 – 4 minuty - po wypłynięciu.

Podawać polane podsmażoną na oleju cebulką albo polane skwarkami.

Przepisy z tych kategorii

3

Pierogi z mięsem

Kasia Kasia
Pełny talerz

2

Litewskie kibiny

mollisia mollisia
Walka w kuchni

1

Pierogi z mięsem i pieczarkami

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

2

Pierogi z brokułami

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Pierogi z gesiną

Laura Laura
Cafe Babilon

Wtorek z kaszą #38: Pierożki s…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

1

Boeuf Stroganow

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

2

Beef burger classic (domowe h…

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

1

Fajitas z papryką i stekiem z…

Tyna Tyna
In cooking we trust

3

Pałeczki z wołowiną z ciasta f…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

3

Wołowina po burgundzku (Boeuf…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Potrójny burger z serem comté

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy