Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

farsz: pół kilograma mięsa wołowego z rosołu, kilka kawałków gotowanej marchewki, sól, pieprz, trochę rosołu

ciasto: woda ciepła (ok. 120 ml), 300 g mąki, dwie łyżki oleju, sól

Mięso z rosołu wyjąć i oczyścić z kostek, chrząstek i błon. Ostudzić i zmielić z marchewką. Dodać soli i pieprzu do smaku, wymieszać i dodać kilka łyżek rosołu do mięsa, tak by nie było suche i wiórowate. Nie wolno też przesadzić, by się nie rozpływało. Odstawić pod przykryciem.

Z mąki, wody i oleju oraz soli zagnieść ciasto pierogowe. Cienko rozwałkować i szklanką wykrawać krążki. Na krążki nakładać farsz mięsny i zalepiać dokładnie. Gotować w dużym garnku, wrzucając pierogi na osolony wrzątek. Powinny się gotować ok. 3 – 4 minuty - po wypłynięciu.

Podawać polane podsmażoną na oleju cebulką albo polane skwarkami.

Przepisy z tych kategorii

Tarta a'la chili con carne

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Gulasz wieprzowo-wołowy

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Pikantny burger wołowy

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Curryburgery z jabłkami

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

3

Ligawa w octowej marynacie

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Węgierska zupa gulaszowa

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Wołowina z woka z papryką na o…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Cielęcina w sosie sardelowym

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

2

Pastitsio

Jemto Jemto
JEMTO

3

Solianka

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Rosół drobiowo - wołowy

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Pieczeń wołowa z łopatki w gar…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary