Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

farsz: pół kilograma mięsa wołowego z rosołu, kilka kawałków gotowanej marchewki, sól, pieprz, trochę rosołu

ciasto: woda ciepła (ok. 120 ml), 300 g mąki, dwie łyżki oleju, sól

Mięso z rosołu wyjąć i oczyścić z kostek, chrząstek i błon. Ostudzić i zmielić z marchewką. Dodać soli i pieprzu do smaku, wymieszać i dodać kilka łyżek rosołu do mięsa, tak by nie było suche i wiórowate. Nie wolno też przesadzić, by się nie rozpływało. Odstawić pod przykryciem.

Z mąki, wody i oleju oraz soli zagnieść ciasto pierogowe. Cienko rozwałkować i szklanką wykrawać krążki. Na krążki nakładać farsz mięsny i zalepiać dokładnie. Gotować w dużym garnku, wrzucając pierogi na osolony wrzątek. Powinny się gotować ok. 3 – 4 minuty - po wypłynięciu.

Podawać polane podsmażoną na oleju cebulką albo polane skwarkami.

Przepisy z tych kategorii

Pierogi z selera z nadzieniem…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pierogi ze szpinakiem

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

3

Pieczone pierogi ze szpinakiem…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Pierogi ruskie pełnoziarniste…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Ravioli z płynnym żółtkiem i p…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

1

Pierożki kakaowe z pieczoną dy…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Chili con carne z soczewicą

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Burgery wołowe z jalapeno i wa…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Kołduny babci Stachy

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

11

Wiejska zapiekanka z mięsa mie…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Zrazy wołowe zwijane z suszony…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pieczeń w glazurze z sosu barb…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis