Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

farsz: pół kilograma mięsa wołowego z rosołu, kilka kawałków gotowanej marchewki, sól, pieprz, trochę rosołu

ciasto: woda ciepła (ok. 120 ml), 300 g mąki, dwie łyżki oleju, sól

Mięso z rosołu wyjąć i oczyścić z kostek, chrząstek i błon. Ostudzić i zmielić z marchewką. Dodać soli i pieprzu do smaku, wymieszać i dodać kilka łyżek rosołu do mięsa, tak by nie było suche i wiórowate. Nie wolno też przesadzić, by się nie rozpływało. Odstawić pod przykryciem.

Z mąki, wody i oleju oraz soli zagnieść ciasto pierogowe. Cienko rozwałkować i szklanką wykrawać krążki. Na krążki nakładać farsz mięsny i zalepiać dokładnie. Gotować w dużym garnku, wrzucając pierogi na osolony wrzątek. Powinny się gotować ok. 3 – 4 minuty - po wypłynięciu.

Podawać polane podsmażoną na oleju cebulką albo polane skwarkami.

Przepisy z tych kategorii

Ossobuco, czyli gicz cielęca p…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ziemniaki faszerowane chilli c…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

4

Pieczeń wołowa z marynaty czos…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Wołowina z pomarańczą, imbirem…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Steki wołowe z grilla marynowa…

Kasia Kasia
Pełny talerz

1

Ossobuco

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

1

Pierogi ze słodkimi ziemniakam…

figmara figmara
figowe smaki

2

Pierogi ruskie z karmelizowaną…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

3

Pierogi z kaczką w pomarańczow…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

4

Pierogi z mięsem

Kasia Kasia
Pełny talerz

2

Litewskie kibiny

mollisia mollisia
Walka w kuchni