Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

farsz: pół kilograma mięsa wołowego z rosołu, kilka kawałków gotowanej marchewki, sól, pieprz, trochę rosołu

ciasto: woda ciepła (ok. 120 ml), 300 g mąki, dwie łyżki oleju, sól

Mięso z rosołu wyjąć i oczyścić z kostek, chrząstek i błon. Ostudzić i zmielić z marchewką. Dodać soli i pieprzu do smaku, wymieszać i dodać kilka łyżek rosołu do mięsa, tak by nie było suche i wiórowate. Nie wolno też przesadzić, by się nie rozpływało. Odstawić pod przykryciem.

Z mąki, wody i oleju oraz soli zagnieść ciasto pierogowe. Cienko rozwałkować i szklanką wykrawać krążki. Na krążki nakładać farsz mięsny i zalepiać dokładnie. Gotować w dużym garnku, wrzucając pierogi na osolony wrzątek. Powinny się gotować ok. 3 – 4 minuty - po wypłynięciu.

Podawać polane podsmażoną na oleju cebulką albo polane skwarkami.

Przepisy z tych kategorii

1

Węgierski pörkölt z wołowiny

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Chili con carne

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

3

Zapiekanka wiejska (cottage pi…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Gołąbki z kapusty włoskiej z p…

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Rosół z pieczarkami i pulpecik…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

2

Kotlety mielone z ziołami i pa…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

Papryka faszerowana mięsem i p…

Kasia Kasia
Pełny talerz

4

Szaszłyki tikka z kurczaka

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Kurczak w różowej marynacie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Chili con carne

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Żeberka wieprzowe z coca colą…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Gołąbki z kapusty włoskiej z p…

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek