Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

farsz: pół kilograma mięsa wołowego z rosołu, kilka kawałków gotowanej marchewki, sól, pieprz, trochę rosołu

ciasto: woda ciepła (ok. 120 ml), 300 g mąki, dwie łyżki oleju, sól

Mięso z rosołu wyjąć i oczyścić z kostek, chrząstek i błon. Ostudzić i zmielić z marchewką. Dodać soli i pieprzu do smaku, wymieszać i dodać kilka łyżek rosołu do mięsa, tak by nie było suche i wiórowate. Nie wolno też przesadzić, by się nie rozpływało. Odstawić pod przykryciem.

Z mąki, wody i oleju oraz soli zagnieść ciasto pierogowe. Cienko rozwałkować i szklanką wykrawać krążki. Na krążki nakładać farsz mięsny i zalepiać dokładnie. Gotować w dużym garnku, wrzucając pierogi na osolony wrzątek. Powinny się gotować ok. 3 – 4 minuty - po wypłynięciu.

Podawać polane podsmażoną na oleju cebulką albo polane skwarkami.

Przepisy z tych kategorii

Zupa ziemniaczana z pulpecikam…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Nerki cielęce na grzance

Laura Laura
Cafe Babilon

Sznycle cielęce w orzechowej p…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

2

Wołowina w czerwonym winie z z…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Burger French style

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

1

Wallenbergare – szwedzkie kotl…

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni

Przepisy z tych kategorii

Babka śmietankowa (bez masła)

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Bananowe muffinki z morelami

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Proste ciasto dyniowe

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Domowa bagietka pszenna

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Chleb litewski - listopadowa p…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Litewski na starogardzkiej

MarcinH MarcinH
Grahamka