Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

farsz: pół kilograma mięsa wołowego z rosołu, kilka kawałków gotowanej marchewki, sól, pieprz, trochę rosołu

ciasto: woda ciepła (ok. 120 ml), 300 g mąki, dwie łyżki oleju, sól

Mięso z rosołu wyjąć i oczyścić z kostek, chrząstek i błon. Ostudzić i zmielić z marchewką. Dodać soli i pieprzu do smaku, wymieszać i dodać kilka łyżek rosołu do mięsa, tak by nie było suche i wiórowate. Nie wolno też przesadzić, by się nie rozpływało. Odstawić pod przykryciem.

Z mąki, wody i oleju oraz soli zagnieść ciasto pierogowe. Cienko rozwałkować i szklanką wykrawać krążki. Na krążki nakładać farsz mięsny i zalepiać dokładnie. Gotować w dużym garnku, wrzucając pierogi na osolony wrzątek. Powinny się gotować ok. 3 – 4 minuty - po wypłynięciu.

Podawać polane podsmażoną na oleju cebulką albo polane skwarkami.

Przepisy z tych kategorii

Szybki strogonow wołowy

Dzi Dzi
karmelowy

1

Gulasz kataloński

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Saltimbocca

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

3

Pasztet wołowo wieprzowy z grz…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

2

Pizza inaczej-mięsna

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Burgery w sosie sherry

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

2

Udka kurczaka po hiszpańsku

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

2

"Cordon Bleu" z kurczaka - naj…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kurczak w słodkim sosie chili

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Pęczak z kurczakiem na zielono

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Golonka z indyka wiosenie z bo…

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

Burgery z indyka i papryki

Laura Laura
Cafe Babilon