Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

farsz: pół kilograma mięsa wołowego z rosołu, kilka kawałków gotowanej marchewki, sól, pieprz, trochę rosołu

ciasto: woda ciepła (ok. 120 ml), 300 g mąki, dwie łyżki oleju, sól

Mięso z rosołu wyjąć i oczyścić z kostek, chrząstek i błon. Ostudzić i zmielić z marchewką. Dodać soli i pieprzu do smaku, wymieszać i dodać kilka łyżek rosołu do mięsa, tak by nie było suche i wiórowate. Nie wolno też przesadzić, by się nie rozpływało. Odstawić pod przykryciem.

Z mąki, wody i oleju oraz soli zagnieść ciasto pierogowe. Cienko rozwałkować i szklanką wykrawać krążki. Na krążki nakładać farsz mięsny i zalepiać dokładnie. Gotować w dużym garnku, wrzucając pierogi na osolony wrzątek. Powinny się gotować ok. 3 – 4 minuty - po wypłynięciu.

Podawać polane podsmażoną na oleju cebulką albo polane skwarkami.

Przepisy z tych kategorii

Najprostszy chleb pszenny

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

3

Racuszki brzoskwiniowe na kisi…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

3

Kruche ciasto z owocami i bud…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Racuszki na kwaśnym mleku z ja…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

3

Dekadenckie ciasto czekoladowe…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

1

Proste ciasto z nerkowcami w c…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

1

Wołowina z rozmarynem i śliwka…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Wtorek z kaszą #17: Jaglanka b…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Zrazy wołowe podane z kaszą gr…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

1

Pierogi z mięsem i kurkami

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Grillowany burger wołowy z kas…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Azjatycka sałatka z grillowaną…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny