Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

farsz: pół kilograma mięsa wołowego z rosołu, kilka kawałków gotowanej marchewki, sól, pieprz, trochę rosołu

ciasto: woda ciepła (ok. 120 ml), 300 g mąki, dwie łyżki oleju, sól

Mięso z rosołu wyjąć i oczyścić z kostek, chrząstek i błon. Ostudzić i zmielić z marchewką. Dodać soli i pieprzu do smaku, wymieszać i dodać kilka łyżek rosołu do mięsa, tak by nie było suche i wiórowate. Nie wolno też przesadzić, by się nie rozpływało. Odstawić pod przykryciem.

Z mąki, wody i oleju oraz soli zagnieść ciasto pierogowe. Cienko rozwałkować i szklanką wykrawać krążki. Na krążki nakładać farsz mięsny i zalepiać dokładnie. Gotować w dużym garnku, wrzucając pierogi na osolony wrzątek. Powinny się gotować ok. 3 – 4 minuty - po wypłynięciu.

Podawać polane podsmażoną na oleju cebulką albo polane skwarkami.

Przepisy z tych kategorii

Burgery wołowe z jalapeno i wa…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

3

Pikantne udka kurczaka w chrup…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Golonka w piwie z ziemniakami…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Tikka Masala z jagnięciną

Dzi Dzi
karmelowy

1

Kaszanka elegancko ...

Laura Laura
Cafe Babilon

Biała kiełbasa pieczona z cebu…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Przepisy z tych kategorii

8

Pierogi ziemniaczane z kurczak…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

1

Pierogi z kaszą gryczaną i koz…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Culurgiones czyli sardyńskie r…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

1

Pierogi z kaszą jaglaną

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

2

Czekoladowe pierogi z wiśniam…

figmara figmara
figowe smaki

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko