Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

farsz: pół kilograma mięsa wołowego z rosołu, kilka kawałków gotowanej marchewki, sól, pieprz, trochę rosołu

ciasto: woda ciepła (ok. 120 ml), 300 g mąki, dwie łyżki oleju, sól

Mięso z rosołu wyjąć i oczyścić z kostek, chrząstek i błon. Ostudzić i zmielić z marchewką. Dodać soli i pieprzu do smaku, wymieszać i dodać kilka łyżek rosołu do mięsa, tak by nie było suche i wiórowate. Nie wolno też przesadzić, by się nie rozpływało. Odstawić pod przykryciem.

Z mąki, wody i oleju oraz soli zagnieść ciasto pierogowe. Cienko rozwałkować i szklanką wykrawać krążki. Na krążki nakładać farsz mięsny i zalepiać dokładnie. Gotować w dużym garnku, wrzucając pierogi na osolony wrzątek. Powinny się gotować ok. 3 – 4 minuty - po wypłynięciu.

Podawać polane podsmażoną na oleju cebulką albo polane skwarkami.

Przepisy z tych kategorii

Pierożki z ciasta francuskiego…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Pierogi z kaczką

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Tortellini z ricottą i burakam…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Soczewiaki czy kakory?

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pierogi z kaszanką

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

1

Pieczone pierogi z soczewicą

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Przepisy z tych kategorii

2

Klopsiki w sosie pieczarkowym

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

1

Kurcze pieczone - najprostszy…

Laura Laura
Cafe Babilon

Jesienny gulasz w dyni

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Żeberka w syropie klonowym z r…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Kacze udka z figami

aronia aronia
Wiem co jem

Kotleciki z polędwiczki wieprz…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary