Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

farsz: pół kilograma mięsa wołowego z rosołu, kilka kawałków gotowanej marchewki, sól, pieprz, trochę rosołu

ciasto: woda ciepła (ok. 120 ml), 300 g mąki, dwie łyżki oleju, sól

Mięso z rosołu wyjąć i oczyścić z kostek, chrząstek i błon. Ostudzić i zmielić z marchewką. Dodać soli i pieprzu do smaku, wymieszać i dodać kilka łyżek rosołu do mięsa, tak by nie było suche i wiórowate. Nie wolno też przesadzić, by się nie rozpływało. Odstawić pod przykryciem.

Z mąki, wody i oleju oraz soli zagnieść ciasto pierogowe. Cienko rozwałkować i szklanką wykrawać krążki. Na krążki nakładać farsz mięsny i zalepiać dokładnie. Gotować w dużym garnku, wrzucając pierogi na osolony wrzątek. Powinny się gotować ok. 3 – 4 minuty - po wypłynięciu.

Podawać polane podsmażoną na oleju cebulką albo polane skwarkami.

Przepisy z tych kategorii

Wtorek z kaszą #17: Jaglanka b…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Zrazy wołowe podane z kaszą gr…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Pierogi z mięsem i kurkami

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Grillowany burger wołowy z kas…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Azjatycka sałatka z grillowaną…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

5

Syberyjskie pielmieni

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Przepisy z tych kategorii

1

Pierogi z ciecierzycą i tymia…

figmara figmara
figowe smaki

2

Pierożki empanadas z indykiem…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pierogi z botwinką i suszonymi…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

2

Pierogi ze szpinakiem, suszony…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Pierogi z botwinką i serem ric…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

1

Pierogi z botwinką i masełkiem…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny