Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

farsz: pół kilograma mięsa wołowego z rosołu, kilka kawałków gotowanej marchewki, sól, pieprz, trochę rosołu

ciasto: woda ciepła (ok. 120 ml), 300 g mąki, dwie łyżki oleju, sól

Mięso z rosołu wyjąć i oczyścić z kostek, chrząstek i błon. Ostudzić i zmielić z marchewką. Dodać soli i pieprzu do smaku, wymieszać i dodać kilka łyżek rosołu do mięsa, tak by nie było suche i wiórowate. Nie wolno też przesadzić, by się nie rozpływało. Odstawić pod przykryciem.

Z mąki, wody i oleju oraz soli zagnieść ciasto pierogowe. Cienko rozwałkować i szklanką wykrawać krążki. Na krążki nakładać farsz mięsny i zalepiać dokładnie. Gotować w dużym garnku, wrzucając pierogi na osolony wrzątek. Powinny się gotować ok. 3 – 4 minuty - po wypłynięciu.

Podawać polane podsmażoną na oleju cebulką albo polane skwarkami.

Przepisy z tych kategorii

Piersi kacze z karmelizowanymi…

A_SE A_SE
Shabbyeat

2

Schab pieczony ze śliwką

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Schab z pończochy II, czyli do…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Rosół z królika

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Rolada z indyka z nadzieniem d…

Dzi Dzi
karmelowy

Balotyna z kaczki

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Przepisy z tych kategorii

1

Pierogi z soczewicą

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

2

Korzenne kopytka z marchewką

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Wigilijne pierogi z kapustą i…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Orzechowe pierożki w sosie pom…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Pierogi z kaszą gryczaną i grz…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Pierogi z kaszą jęczmienną i o…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis