Pierogi z kaszanką

Pierogi z kaszanką

Dziś mam dla Was kolejne smakowite pierogi – tym razem wersja rzadziej spotykana na naszych stołach! Co nie znaczy oczywiście , że mniej smakowita! Zachwyci na pewno wszystkich wielbicieli wyrobów wiejskich , tradycyjnych …. Są to pierogi z kaszanką zwaną również kiszką i cebulką. Mocno doprawione … z chrupiącą skórką …

Mmm …

Czyż nie wyglądają smakowicie ?

Zobaczcie jak łatwo je zrobić!

Zdjęcie - Pierogi z kaszanką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 SKŁADNIKI:

CIASTO:
* mąka – 250 g
* jajko – 1 szt
* olej – 1 łyżka
* ciepła woda – 100 ml
* sól – 1 łyżeczka

FARSZ:
* kaszanka – 300 g
* cebula – 3 szt
* olej – 2 łyżki
* sól , pieprz – do smaku

 SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Z mąki , jajka , oleju , wody i soli zagniatamy ciasto.

Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut.

Cebule kroimy w drobną kosteczkę.

Podsmażamy chwilę na niewielkiej ilości oleju.

Dodajemy pokroją drobno kaszankę.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smażymy razem przez ok . 5 minut aż kaszanka zrobi się ” kremowa „

Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła.

Napełniamy przygotowanym farszem.

Sklejamy tworząc falbankę lub tak jak ja sklejając widelcem.

Wrzucamy na wrzącą wodę i od chwili wypłynięcia gotujemy jeszcze 2-3 min.

Podajemy przyrumienione na masełku z cebulą.

Gotowe!

Kategorie przepisów