Pierogi z kaszą gryczoaną i grzybami

Pierogi z kaszą gryczoaną i grzybami

Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczoaną i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pyszne pierogi z nadzieniem z kaszy gryczanej i aromatycznymi suszonymi grzybami w delikatnym cieście. Podsmażone na maśle klarowanym, polecam.

na ciasto

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Do ciepłej wody dodać sól i olej następnie stopniowo mąkę i wyrobić , odłożyć na pół godziny pod przykryciem. Następnie rozwałkować na ok 2-3 mm grubości i wykrawać krążki, nakładać farsz i sklejać. Gotować w lekko odsolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju.

na farsz

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 40 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • 5 plastrów ogórka konserwowego z carry lub zwykłego
  • 2 łyżki soku z  cytryny

Grzyby zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie podgotować je i wystudzić.

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić. Ogórek pokroić w kostkę i dodać do kaszy.  Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć z łyżeczką miodu - cebulę również przełożyć do kaszy doprawić solą i pieprzem do smaku. Grzyby  pokroić w kostkę całość wymieszać z kaszą dodać odrobinę soku z cytryny i jajko. Tak przygotowanym farszem nakładać po łyżeczce na wykrojone krążki z ciasta - dobrze sklejać i gotować w lekko osolonej wodzie do czasu wypłynięcia. Następnie zahartować - odsączyć z wody i podsmażyć na rumiano z obu stron.

Smacznego

Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczoaną i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczoaną i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczoaną i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczoaną i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów