Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Pyszne pierogi z kaszą gryczaną, białym serem i podsmażoną cebulką. Rewelacyjne połącznie! Jeśli jeszcze ich nie znacie koniecznie wypróbujcie. Przepis znalazłam kiedyś na opakowaniu kaszy gryczanej i od tamtej pory przygotowuję je regularnie. Można je podać z podsmażoną cebulką lub boczkiem albo z kwaśną śmietaną.

Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print Pierogi z kaszą gryczaną i seremPorcje

50

pierogówSkładniki
  • Ciasto :
  • 450 g mąki pszennej + trochę do podsypania

  • 300 ml gorącej wody

  • 1 łyżeczka soli

  • 3 łyżki oleju

  • Farsz :
  • 100 g kaszy gryczanej (1 woreczek)

  • 250 g twarogu półtłustego

  • 1 duża cebula

  • 3 łyżki oleju

  • sól, pieprz

Przygotowanie
  • Przygotować farsz : kaszę gryczaną ugotować, przesypać do miski, odstawić do wystudzenia. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć kilka minuta aż cebulka ładnie się zarumieni. Dodać do kaszy. Twaróg dokładnie rozgnieść widelcem, dodać do kaszy z cebulą, wymieszać, dobrze doprawić solą i pieprzem.
  • Przygotować ciasto : do miski przesiać mąkę, dodać sól, olej i gorącą wodę. Mieszać łyżką aż składniki się połączą, wówczas przełożyć ciasto na blat, podsypać mąką i wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby w czasie wyrabiania podsypać jeszcze odrobiną mąki. Rozwałkować je na podsypanym mąką blacie. Wykrawać kółka, na każde nakładać farsz, dokładnie zalepiać i układać na kuchennej ściereczce podsypanej mąką. Wrzucać do gotującej się osolonej wody. Gotować przez 1-2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Kategorie przepisów