Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdecydowanie jestem fanką wszelakich pierogów i również bardzo lubię kaszę gryczaną. Kiedy na blogu Marzeny zaciszekuchenne.blogspot.co.uk zobaczyłam przepis na pierogi z kaszą gryczaną i serem, i w dodatku ciasto na pierogi na kefirze to szybciutko dopisałam przepis na swoją -coraz już dłuższą…- listę potraw do zrobienia. U mnie w domu nie robiło się pierogów z kaszą…. Robiło się pierogi z kapustą i grzybami; z mięsem, kapustą i grzybami; z owocami i obowiązkowo z serem. Bardzo zaciekawiło mnie to ciasto na pierogi na kefirze…. okazało się, że jest zdecydowanie łatwe do wyrabiania i bardzo plastyczne. Od tej pory to ciasto to zdecydowanie numer 1 jeśli chodzi o przepisy na ciasto na pierogi. Na pewno będę do tego przepisu często wracać….:) Farsz z kaszą gryczaną i serem mnie pozytywnie zaskoczył swoim smakiem. Trzeba go zdecydowanie dobrze doprawić pieprzem, nasze pierogi były trochę mdłe, bo staramy się ograniczać sól… ale mi i tak smakowały :-) Zapraszam na pierogi z kaszą gryczaną i serem :-)

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Składniki:

ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • 1 duży kefir (około 400 ml)
  • szczypta soli

farsz:

  • ugotowana kasza gryczana niepalona (może być palona)- około 400-500g
  • 1 cebula
  • 250 g twarogu półtłustego
  • sól i pieprz
  • olej do podsmażenia cebuli
  • cebula na okrasę

1. Cebulę obrać i drobno pokroić, posolić i podsmażyć na oleju aż będzie miękka. Wymieszać z ugotowaną kaszą, rozdrobnionym twarogiem i doprawić solą i pieprzem.

Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2. Połączyć mąkę z kefirem, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto. W zależności od tego tego, jaka wyjdzie nam konsystencja ciasta, to dosypujemy więcej mąki lub dodajemy kefiru. Ciasto po wyrobieniu musi odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto rozwałkujemy. Wycinamy szklanką lub inną foremką placuszki, na które nakładamy łyżką farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, ugniatając je widelcem w razie potrzeby.

Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Pierożki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy -po wypłynięciu- około 3-4 minuty. Podawać z podsmażoną cebulką.

Smacznego :-)

Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj / Zapisz jako PDF

Kategorie przepisów