Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Moje pierwsze skojarzenie  z tymi pierogami nie było zbyt dobre. Pomyślałam, że kasza gryczana z pieczarkami zawinięta w ciasto pierogowe będzie po prostu mdła. Jednak kiszony ogórek spełnia tutaj bardzo ważną rolę bo farsz jest bardzo dobry a przy tym lekki. Trzeba go tylko dobrze doprawić ale to już jest kwestia indywidualna. Bardzo polecam te pierożki.

Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na farsz:

  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • sól, pieprz

Kaszę ugotować. Pieczarki usmażyć z cebulą. Dodać pieczarki do kaszy, wymieszać ze startymi ogórkami. Przyprawić dokładnie wymieszać.

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka roztrzepane
  • ok. 2 szklanek ciepłej wody

Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, dodać sól, masło, jajka. Stopniowo dodając wodę zagniatać elastyczne ciasto. Rozwałkować ciasto, wycinać kółka szklanką. Nakładać farsz łyżeczką i zawijać brzegi. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać na wrzątek i gotować aż będą miękkie.

Smacznego:)

Kategorie przepisów