Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Dzisiaj miałam dzień pierogowy. Ponieważ lubię przedsięwzięcia na dużą skalę, zrobiłam prawie 200 pierogów - ruskich z miętą, z kapustą i grzybami, z mięsem, a także wypróbowałam nowy farsz - z kaszy gryczanej. W książkach kucharskich znalazłam dwa połączenia wykorzystujące kaszę - jedno z twarogiem, a drugie z grzybami, i zdecydowałam się na ten drugi wariant. Muszę przyznać, że jest to połączenie ciekawe, aczkolwiek odnoszę wrażenie, że lepiej będą smakowały odsmażone, niż takie zwyczajne z wody.

Przygotowując te pierogi, ciasto trzeba rozwałkować nieco grubiej niż normalnie, bo kasza ma skłonności do dziurawienia ciasta.

Składniki:

Ciasto:

1 kg mąki luksusowej

ciepła woda

Farsz:

1 szklanka kaszy gryczanej

2 łyżki masła

10 dag grzybów

1 cebula

100 g boczku wędzonego (można pominąć w wersji wegetariańskiej)

sól, pieprz

ewentualnie oliwa

Do gotowania:

woda, sól, olej

Grzyby namocz, odlej wodę, i gotuj w nowej wodzie przez około 15 minut. Następnie odsącz grzyby, pozostawiając wodę. W tej wodzie ugotuj kaszę z dodatkiem soli i masła. Cebulę pokrój i usmaż na złoto na oliwie (lub, w wersji dla mięsożernych, usmaż ją z boczkiem). Grzyby razem z cebulą przepuść przez maszynkę do mięsa, wymieszaj z kaszą, dopraw farsz solą i pieprzem.

Z mąki i ciepłej wody zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj, wycinaj kółka i formuj pierogi. Gotuj je przez 5-6 minut w wodzie z dodatkiem soli i oleju (wtedy nie sklejają się po wyjęciu z garnka).

Podawaj pierogi z cebulką usmażoną na złoto, lub z tartą bułką przyrumienioną na maśle.

Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Szarlotka sypana

Kasia Kasia
Pełny talerz

2

Deser z kaszy jaglanej z banan…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

1

Wtorek z kaszą #39: Jaglane ko…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pudding jaglany z bananem i ka…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

1

Gryczane babeczki z chałwą (be…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

2

Jaglany i korzenny pudding

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Przepisy z tych kategorii

1

Dietetyczny łosoś na parze na…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

2

Placki z kaszy jaglanej i szpi…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Pęczotto z warzywami

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Sałatka z pieczonego kalafiora…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

1

Orzechowe kruche babeczki z pr…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Wtorek z kaszą #38: Pierożki s…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu