Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Dzisiaj miałam dzień pierogowy. Ponieważ lubię przedsięwzięcia na dużą skalę, zrobiłam prawie 200 pierogów - ruskich z miętą, z kapustą i grzybami, z mięsem, a także wypróbowałam nowy farsz - z kaszy gryczanej. W książkach kucharskich znalazłam dwa połączenia wykorzystujące kaszę - jedno z twarogiem, a drugie z grzybami, i zdecydowałam się na ten drugi wariant. Muszę przyznać, że jest to połączenie ciekawe, aczkolwiek odnoszę wrażenie, że lepiej będą smakowały odsmażone, niż takie zwyczajne z wody.

Przygotowując te pierogi, ciasto trzeba rozwałkować nieco grubiej niż normalnie, bo kasza ma skłonności do dziurawienia ciasta.

Składniki:

Ciasto:

1 kg mąki luksusowej

ciepła woda

Farsz:

1 szklanka kaszy gryczanej

2 łyżki masła

10 dag grzybów

1 cebula

100 g boczku wędzonego (można pominąć w wersji wegetariańskiej)

sól, pieprz

ewentualnie oliwa

Do gotowania:

woda, sól, olej

Grzyby namocz, odlej wodę, i gotuj w nowej wodzie przez około 15 minut. Następnie odsącz grzyby, pozostawiając wodę. W tej wodzie ugotuj kaszę z dodatkiem soli i masła. Cebulę pokrój i usmaż na złoto na oliwie (lub, w wersji dla mięsożernych, usmaż ją z boczkiem). Grzyby razem z cebulą przepuść przez maszynkę do mięsa, wymieszaj z kaszą, dopraw farsz solą i pieprzem.

Z mąki i ciepłej wody zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj, wycinaj kółka i formuj pierogi. Gotuj je przez 5-6 minut w wodzie z dodatkiem soli i oleju (wtedy nie sklejają się po wyjęciu z garnka).

Podawaj pierogi z cebulką usmażoną na złoto, lub z tartą bułką przyrumienioną na maśle.

Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kurczak z patelni w kremowym s…

Dzi Dzi
karmelowy

Rolady schabowe z kurkami

figmara figmara
figowe smaki

3

Risotto z pieczarkami

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

4

Flaczki z boczniaków

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Pieczarki w occie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Zupa z kurek

Jemto Jemto
JEMTO

Przepisy z tych kategorii

4

Pasztet z soczewicy z kurkami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

1

Risotto z kurkami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

2

Pierogi z wołowiną i kurkami /…

Dzi Dzi
karmelowy

1

Ogórek faszerowany grzybami le…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Kotlety cielęce z mieszanymi w…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

2

Tarta z kurkami i ricottą

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog