Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Dzisiaj miałam dzień pierogowy. Ponieważ lubię przedsięwzięcia na dużą skalę, zrobiłam prawie 200 pierogów - ruskich z miętą, z kapustą i grzybami, z mięsem, a także wypróbowałam nowy farsz - z kaszy gryczanej. W książkach kucharskich znalazłam dwa połączenia wykorzystujące kaszę - jedno z twarogiem, a drugie z grzybami, i zdecydowałam się na ten drugi wariant. Muszę przyznać, że jest to połączenie ciekawe, aczkolwiek odnoszę wrażenie, że lepiej będą smakowały odsmażone, niż takie zwyczajne z wody.

Przygotowując te pierogi, ciasto trzeba rozwałkować nieco grubiej niż normalnie, bo kasza ma skłonności do dziurawienia ciasta.

Składniki:

Ciasto:

1 kg mąki luksusowej

ciepła woda

Farsz:

1 szklanka kaszy gryczanej

2 łyżki masła

10 dag grzybów

1 cebula

100 g boczku wędzonego (można pominąć w wersji wegetariańskiej)

sól, pieprz

ewentualnie oliwa

Do gotowania:

woda, sól, olej

Grzyby namocz, odlej wodę, i gotuj w nowej wodzie przez około 15 minut. Następnie odsącz grzyby, pozostawiając wodę. W tej wodzie ugotuj kaszę z dodatkiem soli i masła. Cebulę pokrój i usmaż na złoto na oliwie (lub, w wersji dla mięsożernych, usmaż ją z boczkiem). Grzyby razem z cebulą przepuść przez maszynkę do mięsa, wymieszaj z kaszą, dopraw farsz solą i pieprzem.

Z mąki i ciepłej wody zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj, wycinaj kółka i formuj pierogi. Gotuj je przez 5-6 minut w wodzie z dodatkiem soli i oleju (wtedy nie sklejają się po wyjęciu z garnka).

Podawaj pierogi z cebulką usmażoną na złoto, lub z tartą bułką przyrumienioną na maśle.

Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

3

Wtorek z kaszą #6: Pasztet jag…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

3

Babka z kaszy jaglanej

figmara figmara
figowe smaki

3

Nachosy z kaszy jaglanej na os…

shrewa shrewa
CornerWithRecipes

Wtorek z kaszą #4: Pęczotto bu…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

1

Chleb z kaszą jaglaną i słonec…

Tosia i Śliwka Tosia i Śliwka
Smakowity chleb

1

Gołąbki z kaszą gryczaną i zie…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Przepisy z tych kategorii

2

Pierogi górskie z bryndzą i os…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pierogi z jagodami

A_SE A_SE
Shabbyeat

8

Kopytka

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

4

Empanadas z białym winem i war…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ravioli z karmelizowaną gruszk…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

5

Chrupiące, pieczone pierożki n…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki