Pierogi z kapustą i grzybami.

W czasie świąt nie ma w naszej rodzinie tradycji jedzenia pierogów, ale w ciągu roku czasami jemy pierogi ruskie, albo właśnie z kapustą. Przepis na ciasto pochodzi ze strony Wielkie Żarcie i jest świetny. Ciasto łatwo się zarabia i wałkuje, pierogi łatwo skleić.
Składniki:
Ciasto
0,5 kg przesianej mąki tortowej
3 łyżki przesianej mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
0,5 szklanki ciepłej wody
1 szklanka ciepłego mleka
sól
Farsz
1 litrowy słoik kapusty kiszonej
ok. 30 dkg mrożonych grzybów leśnych
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 cebula
sól, pieprz, cukier
Wykonanie:
Farsz. Kapustę ugotować z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.. Grzyby udusić z cebulą, połączyć z kapustą, doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Ciasto. Mąki połączyć, zrobić wgłębienie i wlać w nie olej, mleko i wodę. Dodać sól i zagnieść ciasto. Cieniutko wałkować, wycinać krążki, nadziewać farszem i sklejać pierogi. Ugotować je i podawać ze smażoną cebulką.
Takie pierogi są smaczne także odsmażane.

Składniki:
Ciasto
0,5 kg przesianej mąki tortowej
3 łyżki przesianej mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
0,5 szklanki ciepłej wody
1 szklanka ciepłego mleka
sól
Farsz
1 litrowy słoik kapusty kiszonej
ok. 30 dkg mrożonych grzybów leśnych
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 cebula
sól, pieprz, cukier

Wykonanie:
Farsz. Kapustę ugotować z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.. Grzyby udusić z cebulą, połączyć z kapustą, doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Ciasto. Mąki połączyć, zrobić wgłębienie i wlać w nie olej, mleko i wodę. Dodać sól i zagnieść ciasto. Cieniutko wałkować, wycinać krążki, nadziewać farszem i sklejać pierogi. Ugotować je i podawać ze smażoną cebulką.
Takie pierogi są smaczne także odsmażane.