Pierogi z jagodami i serem

Pierogi z jagodami i serem

Zdjęcie - Pierogi z jagodami i serem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierogi z jagodami i serem, pycha! Zrobiłam ich bardzooo dużo, dla 6 osobowej rodzinki, szybko zniknęły z talerza, było warto się natrudzić! Dołączam ten przepis do akcji jagodowej, tym razem skorzystałam z przepisu znajdującego na stronie Kwestia Smaku, gorąco polecam!

Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżeczki masła lub oleju
2 jajka
2 szklanki gorącej wody

Nadzienie:
20 dag jagód
20 dag sera białego zmielonego lub twarożku śmietankowego
cukier waniliowy
2 łyżki cukru kryształu

Jagody szybko opłukać pod delikatnym strumieniem wody. Osuszyć na papierowych ręcznikach, wymieszać z serem białym lub twarożkiem, cukrem waniliowym i cukrem kryształem.

Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski, dodać sól, masło lub olej oraz jajao. Wymieszać i stopniowo dodawać gorącą wodę, w razie potrzeby dodać trochę więcej mąki. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 minut.

Ciasto rozwałkować i małą szklanką wycinać kółka, nakładać po małej łyżeczce nadzienia, zlepiać brzegi. Pierogi wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotować do miękkości, przez około 2 minuty, od czasu ponownego zagotowania się wody. Odsączyć i zaraz polać roztopionym masłem lub posypać cukrem.

Zdjęcie - Pierogi z jagodami i serem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego:-)

Zdjęcie - Pierogi z jagodami i serem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z jagodami i serem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów