Pierogi z jabłkami


Pierożki z jabłuszkami na specjalne życzenie mojego dziecka. Uwielbia mus jabłowy i je go właściwie ze wszystkim. Przyszła pora na pierogi. Są mięciutkie, delikatne i przepyszne. Polecam gorąco!
SKŁADNIKI:
ciasto pierogowe:
300 g mąki pszennej
ok. 250 ml gorącej wody
2 łyżki masła
mus jabłkowy
Mąkę z solą wysypać na stół. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić.
Wlewać je stopniowo do mąki i wyrabiać. Ciasto wygniatać przez klilka minut by było jednolite i spężyste. Podsypać mąką w razie potrzeby.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 30 mminut by odpoczęło.
Po tym czasie wyrobić przez chwilę i rozwałkować na stole podsypanym mąką na cienki placek.
Z ciasta szklanką lub foremką wycinać kółka.
Na środek każdego ułożyć łyżeczkę musu jabłkowego. Pierożki dokładnie sklejać na brzegach.
W garnku zagotować wodę z odrobiną soli i kolejno wrzucać pierogi.
Najlepiej robić to partiami. Gdy pierożki wypłyną pogotować jeszcze około 20 sekund i delikatnie wyjmować łyżką cedzakową.
Znikają ekspresowo

Przepis dodaję do zabawy Mistrzowie Patelni w kategori Domowa pierogarnia.