Pierogi z grzybami

Zdjęcie - Pierogi z grzybami   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

To jedna z potraw Wigilijnych która gości na naszym stole od lat i jedna z moich ulubionych do tego barszczyk a reszta mogłaby nie istnieć ha ha :-)

 

Na ciasto

  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

 

Na farsz

  • ok 150 g suszonych grzybów
  • 2 duże cebule
  • sól, pieprz do smaku

 

Letnią wodę wlać do miski, dodać sól, oliwę - wymieszać. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną i wyrabiać ciasto. ok 5 minut. Odstawić.

Grzyby namoczyć przez noc w zimnej wodzie, następnego dnia ugotować w tej samej wodzie grzyby do miękkości - odcedzić i wystudzić. Cebulę pokroić w piórka usmażyć na oliwie na złoty kolor - wystudzić . Zmielić grzyby wraz z cebulą, przyprawić solą i pieprzem.

Rozwałkować ciasto i wykrawać kółka nakładać jak najwięcej farszu i sklejać dowolnie.

Gotować we wrzącej wodzie od wypłynięcia ok 3 minuty.

Podawać na gorąco.

Smacznego

 

Wydrukuj przepis

Przepisy z tych kategorii

11

Uszka z grzybami

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Szarlotka z połówek jabłek

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Pain d'epi czyli chleb kłos

mieszam mieszam
iwkuchni

Hiszpańskie ciasteczka pomarań…

A'la kuchnia A'la kuchnia
A'LA KUCHNIA BLOG

2

Pijany keks czekoladowy

A_SE A_SE
Shabbyeat

1

Piernikowe choinki

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

2

Apfel-Hafer-Cookies

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Bułeczki z makiem

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Gofry drożdżowe

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

1

Pierogi z gęsiną

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

2

Ciasto makowo-jabłkowe

napiecyku napiecyku
napiecyku

1

Czekoladowe muffinki z bezą wł…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze