Pierogi z grzybami

Zdjęcie - Pierogi z grzybami   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

To jedna z potraw Wigilijnych która gości na naszym stole od lat i jedna z moich ulubionych do tego barszczyk a reszta mogłaby nie istnieć ha ha :-)

 

Na ciasto

  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

 

Na farsz

  • ok 150 g suszonych grzybów
  • 2 duże cebule
  • sól, pieprz do smaku

 

Letnią wodę wlać do miski, dodać sól, oliwę - wymieszać. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną i wyrabiać ciasto. ok 5 minut. Odstawić.

Grzyby namoczyć przez noc w zimnej wodzie, następnego dnia ugotować w tej samej wodzie grzyby do miękkości - odcedzić i wystudzić. Cebulę pokroić w piórka usmażyć na oliwie na złoty kolor - wystudzić . Zmielić grzyby wraz z cebulą, przyprawić solą i pieprzem.

Rozwałkować ciasto i wykrawać kółka nakładać jak najwięcej farszu i sklejać dowolnie.

Gotować we wrzącej wodzie od wypłynięcia ok 3 minuty.

Podawać na gorąco.

Smacznego

 

Wydrukuj przepis

Przepisy z tych kategorii

Uszka z grzybami
12

Uszka z grzybami

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Makiełki
2

Makiełki

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Fizioły ze śliwakmi  -wigilia w Małopolsce

Fizioły ze śliwakmi -wigilia…

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

Kluski z makiem

Kluski z makiem

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

Kapusta z grochem
1

Kapusta z grochem

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Karp smażony wigilijny
6

Karp smażony wigilijny

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

Przepisy z tych kategorii

Pieczarkowa pasta

Pieczarkowa pasta

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

Kotlety z kaszy gryczanej

Kotlety z kaszy gryczanej

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pizza ziemniaczana
4

Pizza ziemniaczana

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Łazanki z brukselką
1

Łazanki z brukselką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zapiekanki z pieczarkami
1

Zapiekanki z pieczarkami

atina atina
Tak sobie pichcę...

Linguine z sepią, krewetkami i grzybami. Pasta e Vino!

Linguine z sepią, krewetkami i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami