Pierogi z grzybami

Zdjęcie - Pierogi z grzybami   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

To jedna z potraw Wigilijnych która gości na naszym stole od lat i jedna z moich ulubionych do tego barszczyk a reszta mogłaby nie istnieć ha ha :-)

 

Na ciasto

  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

 

Na farsz

  • ok 150 g suszonych grzybów
  • 2 duże cebule
  • sól, pieprz do smaku

 

Letnią wodę wlać do miski, dodać sól, oliwę - wymieszać. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną i wyrabiać ciasto. ok 5 minut. Odstawić.

Grzyby namoczyć przez noc w zimnej wodzie, następnego dnia ugotować w tej samej wodzie grzyby do miękkości - odcedzić i wystudzić. Cebulę pokroić w piórka usmażyć na oliwie na złoty kolor - wystudzić . Zmielić grzyby wraz z cebulą, przyprawić solą i pieprzem.

Rozwałkować ciasto i wykrawać kółka nakładać jak najwięcej farszu i sklejać dowolnie.

Gotować we wrzącej wodzie od wypłynięcia ok 3 minuty.

Podawać na gorąco.

Smacznego

 

Wydrukuj przepis

Przepisy z tych kategorii

11

Uszka z grzybami

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Boeuf Stroganow // strogonow

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Kotlety siekane z pieczarkami

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Prosta, domowa zupa grzybowa

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

1

Zielonki i jajka na śniadanie

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Nerki cielęce na grzance

Laura Laura
Cafe Babilon

Przepisy z tych kategorii

Orkiszowe pierogi z dynią

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Dynia i feta. Pieczone pierogi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

1

Pierożki z ciasta francuskiego…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Pierogi z kaczką

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Tortellini z ricottą i burakam…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Soczewiaki czy kakory?

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku