Pierogi z czereśniami i serem

Pierogi z czereśniami i serem
Zdjęcie - Pierogi z czerśeniami i serem   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Biały ser z wanilią i czereśnie to doskonałe połączenie, do tego delikatne ciasto pierogowe - moje ulubione. mniam mniam ;-)

na ciasto:
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
nadzienie:
  • 500 g czereśni
  • 350 g twarogu trzykrotnie mielonego lub mascarpone
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego


Do ciepłej wody wbić jajko dodać soli oraz resztę składników i wyrobić ciasto - po połączeniu się składników wyrabiać ok 5 minut. Następnie odstawić by odpoczęło.
Czereśnie umyć i wydrylować, twaróg wymieszać z cukrem waniliowym oraz ekstraktem wanilii - następnie rozwałkować ciasto i wykrawać krążki lub kroić na kwadraty - na każdy kawałek kładziemy łyżeczkę twarogu oraz czereśnie i skalajmy dokładnie ciasto. Wrzucać na gorąca osolona wodę i gotować ok 3 minutki od wypłynięcia.
Podawać ze śmietana i cukrem

Smacznego 

Wydrukuj przepis i jeszcze kilka fotek...

 

Zdjęcie - Pierogi z czerśeniami i serem   - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pierogi z czerśeniami i serem   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pierogi z czerśeniami i serem   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów