Pierogi z czereśniami i serem


Biały ser z wanilią i czereśnie to doskonałe połączenie, do tego delikatne ciasto pierogowe - moje ulubione. mniam mniam ;-)
na ciasto:- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 500 g czereśni
- 350 g twarogu trzykrotnie mielonego lub mascarpone
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Do ciepłej wody wbić jajko dodać soli oraz resztę składników i wyrobić ciasto - po połączeniu się składników wyrabiać ok 5 minut. Następnie odstawić by odpoczęło.
Czereśnie umyć i wydrylować, twaróg wymieszać z cukrem waniliowym oraz ekstraktem wanilii - następnie rozwałkować ciasto i wykrawać krążki lub kroić na kwadraty - na każdy kawałek kładziemy łyżeczkę twarogu oraz czereśnie i skalajmy dokładnie ciasto. Wrzucać na gorąca osolona wodę i gotować ok 3 minutki od wypłynięcia.
Podawać ze śmietana i cukrem
Smacznego