Pierogi z botwiną i serem feta
Dzisiejszy przepis to kolejny dowód na to, że pierogi nie muszą być nudne! Sam uwielbiam zabawy z tym polskim klasykiem i bardzo często robię coś więcej niż tylko poczciwe ruskie. Jako że sezon na ukochane młode liście buraków trwa w pełni, postanowiłem je wykorzystać i ulepić cudowne wiosenne pierogi z botwiną i serem feta. Przygotowałem je podobnie jak popularne w ostatnich latach pierogi ze szpinakiem. Posiekaną botwinkę poddusiłem na maśle klarowanym, połączyłem z greckim serem i doprawiłem czosnkiem oraz pieprzem. Taki farsz jest przepyszny i można go wykorzystać również do wielu innych dań. Zamiast sera feta świetnie sprawdzi się również bryndza czy ser szopski lub dowolny inny bałkański ser solankowy. Jeśli jednak zdecydujecie się na fetę, to wybierzcie prawdziwą grecką – popularne w marketach sery sałatkowe z mleka krowiego się nie nadają – są zbyt miękkie i maziste oraz nie mają tak dobrego smaku.
Aby pierogi z botwiną były jeszcze bardziej wyjątkowe, postanowiłem zagnieść ciasto z dodatkiem soku z buraka, który użyłem zamiast wody. Dzięki temu zyskują piękny apetyczny różowy kolor. Gorąco polecam ten patent także do innych nadzień. Ugotowane pierogi z botwiną podałem z kwaśną śmietaną, którą również zabarwiłem na różowo, świeżo mielonym czerwonym pieprzem i udekorowałem nowalijkami. Dzięki temu wyglądają naprawdę wiosennie. Świetnie będą smakowały także z roztopionym masłem. Gorąco polecam, póki sezon na botwinę trwa w najlepsze! ?
Pierogi z botwiną i serem feta Wydrukuj przepis Ilość porcji: 40-50 sztuk Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 30 minut 30 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI Ciasto:
- 400 g mąki + trochę do podsypywania
- 1 jajko
- 200 ml soku z buraków*
- ½ łyżeczka soli
Farsz:
- 1 duży pęczek botwinki
- 3 ząbki czosnku
- 300 g sera feta
- 1 łyżka klarowanego masła
- sól, pieprz
Do podania:
- 300 ml kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki soku z buraka
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
- warzywa do dekoracji: szczypiorek, rzodkiewka, drobne listki botwinki
Ciasto
- Do przesianej mąki dodaj: sól, jajko oraz sok z buraków. Zagnieć ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne (ok. 7-10 minut). Polecam wspomóc się robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego, aby nie zabarwić sobie rąk na czerwono. ? W razie potrzeby dodaj więcej mąki albo soku. Następnie przykryj je wilgotną ściereczką i odstaw na pół godziny do odpoczęcia.
Farsz
- Botwinę umyj i osusz. Odetnij buraczki, obierz, pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem. Smaż przez moment. Następnie dodaj drobno pokrojone łodyżki i krótko smaż, aż zmiękną. Na sam koniec wrzuć posiekane liście i smaż do zmniejszenia objętości. Zawartość patelni odstaw do wystudzenia.
- Ser feta pokrusz i połącz z usmażoną botwinką. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
Pierogi
- Oderwij kawałek ciasta, uformuj gruby wałeczek i rozwałkuj na kształtne koła o średnicy ok. 6 cm. (Koła możesz również powycinać szklanką z cienko rozwałkowanego ciasta). Na każdy kawałek ciasta nałóż po łyżeczce farszu, a następnie złóż na pół i posklejaj dokładnie brzegi. Uformowane pierogi odkładaj na stolnicy podsypanej mąką.
- Pierogi gotujemy partiami w lekko osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Pamiętaj, by delikatnie je zamieszać od czasu do czasu, aby się nie posklejały. Wyławiaj je łyżką cedzakową prosto na talerze lub przestudź w zimnej wodzie, jeśli chcesz zostawić je na później.
Podanie
- Śmietanę połącz z sokiem z buraka, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę soli. Wymieszaj.
- Ugotowane pierogi polej sosem, a następnie posyp utłuczonym czerwonym pieprzem. Danie możesz dodatkowo udekorować posiekanym szczypiorkiem, rzodkiewką oraz listkami botwinki.
*Ja użyłem gotowego soku. Można również zetrzeć kilka buraków na tartce i odcisnąć z nich sok.