Pierogi z bobem i kurczakiem z sosem koperkowo-cytrynowym

Pierogi z bobem i kurczakiem z sosem koperkowo-cytrynowym
Zdjęcie - Pierogi z bobem i kurczakiem z sosem koperkowo-cytrynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z bobem i kurczakiem z sosem koperkowo-cytrynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z bobem i kurczakiem z sosem koperkowo-cytrynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z bobem i kurczakiem z sosem koperkowo-cytrynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z bobem i kurczakiem z sosem koperkowo-cytrynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z bobem i kurczakiem z sosem koperkowo-cytrynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • ciasto pierogowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 g gorącej wody
  • 20 ml oleju Oliwier
  • Farsz i sos:
  • 350 g bobu
  • 350 g piersi z kurczaka
  • 50 ml śmietanki kremówki 36%
  • 35 g masła
  • 20 ml oleju Oliwier
  • 2 dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Pierś kurczaka nacieramy rozgniecionym czosnkiem, 20 ml Oliwiera, solą i pieprzem. Skrapiamy lekko sokiem z cytryny i grillujemy lub pieczemy w 200℃. Odstawiamy do wystudzenia.


Bób gotujemy w osolonym wrzątku. Studzimy i obieramy ze skórek.


Mięso drobno siekamy. Bób rozgniatamy widelcem. Mieszamy razem z powstałymi po pieczeniu mięsa sokami. Dodajemy drobno posiekaną 1 dymkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Z mąki i gorącej wody zagniatamy elastyczne ciasto na pierogi. Na koniec dodajemy olej i wyrabiamy jeszcze chwilę. Przykrywamy folią i pozostawiamy na 15 minut, by ciasto odpoczęło. Po tym czasie wałkujemy ciasto, wykrawamy obręczą lub szklanką koła i lepimy pierogi.


Pierogi gotujemy 2-3 minuty w osolonym wrzątku z niewielką ilością Oliwiera. 


Na maśle szklimy drugą dymkę. Dodajemy koperek i skórkę otartą z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kremówkę i zdejmujemy z ognia. Ugotowane pierogi przekładamy do sosu.



Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów