Pierogi ruskie ze słonecznikiem

Pierogi ruskie ze słonecznikiem
Zdjęcie - Pierogi ruskie ze słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi ruskie ze słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi ruskie ze słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi ruskie ze słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi ruskie ze słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 400 g ziemniaków
  • 400 g twarogu
  • 300 ml mocno ciepłej wody
  • 75 ml oleju Kujawski słonecznikowego
  • 70 g cebuli
  • 70 g ziaren słonecznika
  • 20 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Studzimy.


Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy stopniowo bardzo ciepłą wodę i 20 ml oleju. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło.


Na suchej patelni prażymy słonecznik.


Cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju i dodajemy do ziemniaków razem z twarogiem i połową ziaren słonecznika. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mieszamy dokładnie.


Ciasto wałkujemy dość cienko i wycinamy krążki. Na każdym układamy po porcji farszu i sklejamy pierogi.


Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.


Ugotowane pierogi polewamy olejem Kujawski słonecznikowym i posypujemy pozostałymi ziarnami słonecznika.



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów