Pierogi "ruskie" z cukinią

Pierogi "ruskie" z cukinią

Zdjęcie - Pierogi "ruskie" z cukinia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pierogom ruskim nie odpuszczam nawet w lecie,choc niektorzy twierdza,iz mlode ziemniaki nie nadaja sie na pierogowy farsz.Nadaja sie,nadaja,tylko musisz uzyc "maczystej odmiany"ziemniaka.Twarozki przyjechaly ze mna z Polski i czekaly cierpliwie na swoja kolej,takze nie mialam wyboru.I tak wlasnie przy okazji robienia ruskich pierogow,zrobilam maly eksperyment i do czesci ziemniakow zamiast sera dodalam starta na tarce cukinie i powstaly dzisiejsze cukiniowe pierozki.Sa bardzo delikatne, naprawde pyszne.Polecam!

Zdjęcie - Pierogi "ruskie" z cukinia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Skladniki na ciasto:
3 szklanki maki
1 szklanka cieplej wody
1-2 lyzki oleju
1/2 lyzeczki soli

Skladniki na farsz:

500 g maczystych ziemniakow
1 spora cukinia-okolo 300 g
1 cebula
sol,pieprz
swieze oregano,majeranek
1 lyzka masla gheee
do okraszenia:boczek,cebula

Wykonanie:

  • cebule pokroic w drobna kostke,przysmazyc na lyzce masla.Dodac starta na grubych oczkach tarki cukinie i przesmazyc razem
  • ugotowane ziemniaki ubic tluczkiem,polaczyc z podsamzona cukinia i cebulka.Sowicie doprawic sola i pieprzem.Wymieszac z posiekanym oregano lub majerankiem
  • make z ciepla woda,sola i oliwa umiescic w misie robota i zagniesc gladkie,sprezyste nieklejace sie ciasto.Mozna zagniesc je recznie,w razie potrzeby podsypywac maka
  • rozwalowac cienko ciasto,wykrawac foremka "kolka",nakladac po 1 lyzece farszu.dokladnie zlepiajac brzegi
  • gotowac kilka minut od wyplyniecia w duzej ilosci osolonej wody
  • podawac okraszone podsamzonym boczkiem z cebulka.Super smakuja z zimnym kefirem lub maslanka

SMACZNEGO !

Kategorie przepisów