Pierogi ruskie - rolowane
Pierogi ruskie robiłam już w wielu wariantach. Ulubiony farsz ziemniaczanno-serowy wylądował już zawinięty w naleśnikach, w cieście francuskim, w pierogach pieczonych w piekarniku, dziś zapraszam na pierogi ruskie rolowane.
Dużo mniej z nimi pracy niż tradycyjnie, mozolnie lepione, a efekt smakowy identyczny.
Pomysł na te pierogi narodził się przy okazji robienia chorwackich struklji - rolowanych pierogów z serem.
Cóż stoi na przeszkodzie, by do sera dodać ziemniaki i zrobić polską wersję rolowanych pierogów.
I oto są rolowane pierogi ruskie - idealne dla miłośników ruskich, którzy bardzo lubią je jeść, ale lepić już nie koniecznie!
Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
1/2 szklanki gorącej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli
Składniki na farsz:
500 g ziemniaków
250 g półtłustego twarogu
1 cebula
sól, pieprz
Wykonanie:
- wcześniej ugotowane i lekko przestudzone ziemniaki wymieszać z pokruszonym twarogiem i podsmażoną cebulką. Intensywnie doprawić solą i pieprzem
- mąkę wymieszać z gorącą wodą, szczyptą soli i olejem. Zagnieść elastyczne, gładkie ciasto, identyczne jak na pierogi. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut
- stolnicę podsypać mąką i rozwałkować ciasto dość cienko na kształt prostokąta. Posmarować przygotowanym farszem pozostawiając wolny, około 2-cm rant dookoła. Brzeg ciasta zwilżyć wodą i zwinąć ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku. Boki rolady zawinąć pod spód. Ściereczkę kuchenną zmoczyć wodą i dobrze wykręcić, następnie w wilgotną zawinąć roladę. Boki związać nicia kuchenną
- roladę ułożyć w szerokim garnku z wrzącą, osoloną wodą i gotować 25 minut
- ostrożnie wyjąć (gorąca!) rozpakować i pokroić w 2-3 cm plastry
- podawać z ulubiona omastą. Polałam domowym tłuszczykiem ze skwarkami i podałam ze szklaneczką maślanki