Pierogi pieczone

Pierogi pieczone

jeśli ktoś się boi lepić pierogi z tradycyjnego ciasta, to zdecydowanie polecam wypróbować ciasto z twarogiem. można do nich zapakować dowolny farsz, choć akurat na sylwestrowym stole wylądowały z tuńczykiem. no i ważne jest też to, że można je jeść i na zimno, i na ciepło.
przy pierwszym robieniu miałam obawę, co do ich wielkości, a w zasadzie płaskości. jednak w trakcie pieczenia pięknie się uniosły i zaokrągliły. 

Zdjęcie - pierogi pieczone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

pieczone pierogi z tuńczykiem

ciasto:

  • 20 dkg mąki, 
  • 20 dkg mielonego twarogu, 
  • 20 dkg zimnego masła, 
  • sól, 
  • lekko ubite jajko do smarowania 

nadzienie: 

  • 250 g tuńczyka z puszki, 
  • 1 łyżka gęstej śmietany, 
  • 2 jajka ugotowane na twardo, 
  • sól, pieprz
  • szalotka lub szczypior

pokrojone na kawałki masło dodać do mąki, wymieszać nożem, a potem razem z pozostałymi składnikami ciasta posiekać, jak przy kruchym cieście, czyli, aż kawałki masła będą wielkości grochu. zagnieść je szybko i uformować kulę. schłodzić przez 15 minut. tuńczyka osączyć, wymieszać z posiekanym jajkiem, śmietaną, szalotką. przyprawić. ciasto pociąć na pasy szerokości 8 cm. potem pociąć je na 8 cm kawałki. na środek każdego kwadratu nakładać nadzienie i dokładnie zlepić brzegi. jeśli ciasto nie będzie chciało się sklejać, to należy lekko brzeg zwilżyć wodą. pierogi wstawić na 10 minut do lodówki, a potem posmarować jajkiem. piec w 200 st. C przez 25 minut lub do zrumienienia.

Kategorie przepisów