Pierogi leniwe (z ziemniakami)

Zdjęcie - Pierogi leniwe (z  ziemniakami)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierogi leniwe

(wg przepisu ewy Aszkiewicz)

Składniki:

  • 50 dag białego sera
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 czubate szklanki ugotowanych ziemniaków
  • sól
  • 2 łyżki oleju do wody

Ser i ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy żółtka, obie mąki i wyrabiamy. Ciasto powinno być jednolite, sprężyste i lśniące. Na posypanej mąką stolnicy formujemy zgrabny wałek, kroimy pierogi (jak kopytka) i zaraz po przygotowaniu wrzucamy na osolony wrzątek z olejem. Od chwili, gdy wypłyną, gotujemy przez 5 minut. wyjmujemy łyżką cedzakową na wyrzane talerze. Podajemy polane zrumienioną z masłem tartą bułką lub ze skwarkami e świeżej słoniny albo na słodko - ze śmietaną i cukrem.

Zdjęcie - Pierogi leniwe (z  ziemniakami)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

 


Przepisy z tych kategorii

6

Szare kluski

figmara figmara
figowe smaki

2

Strucla jagodowo-serowa

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Babka z jagodami, lukrowana –…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Zielone gnocchi

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Bułeczki z czosnkiem niedźwied…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

1

Naleśniki z jagodami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Przepisy z tych kategorii

23

Grochówka prawie wojskowa

Laura Laura
Cafe Babilon

Najlepsza szarlotka na świecie

kochanyptysiu kochanyptysiu
Wielki apetyt

14

Golonka po raz drugi ... piecz…

Laura Laura
Cafe Babilon

2

Grochówka z połówek grochu łus…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

7

Krucho-drożdżowa strucla z orz…

atina atina
Tak sobie pichcę...

Na świętego Marcina dobra gęsi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami