Pierogi leniwe

Ale zakurzył mi się ten blog. Ale za to kuchnia się w tym czasie odnowiła. I to jeden z kilku powodów mojej długiej nieobecności. Brak kuchni równa się życie biwakowe. Nie będę wchodziła w szczegóły jak bardzo to życie biwakowe mi się podobało. Moje żywienie przez ponad miesiąc pozostawia wiele do życzenia, chociaż miało i swoje dobre strony... spróbowałam wiele odmian kebabów w tym czasie. :)
Brak dostępu do kuchni spowodował, że zaczęłam bardzo tęsknić za smakami z dzieciństwa. I dzisiaj strasznie mi się zachciało pierogów leniwych. To też z tego względu, że kuchnia niby gotowa, ale jeszcze sporo do zrobienia w sumie, więc bardziej skomplikowane dania nie wchodzą w rachubę. Wykonałam więc jeden telefon do mamy i oto one. Wspaniałe danie, które za wiele pracy nie wymaga i pewnie też dlatego tak sie nazywa. :)
Słyszałam kiedyś o swego rodzaju walce regionalnej czy pierogi leniwe zawierają ziemniaki czy też nie. Szczecińskie są z ziemniakami w każdym bądź razie i nie wyobrażam sobie innej wersji. :D Mniam!

Zdjęcie - Pierogi leniwe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Porcja dla jednej bardzo głodnej osoby lub dwie mniejsze :)

Składniki:

250 g twarogu
ok. 130 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
5 - 8 łyżek mąki pszennej

3 łyżki masła
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka cukru


Przygotowanie:

1. Twaróg, ziemniaki, jajko, oba rodzaje mąki ugnieść na jednolitą masę (używam do tego malaksera). Dodawać mąkę pszenną do czasu aż ciasto nadal przykleja się do łyżki. Im więcej mąki tym pierogi będą twardsze.

2. Stolnicę posypać nieco mąką pszenną i przełożyć na nie ciasto. Uformować dwa wałki o średnic około 2 cm i kroić na skos co 1-2 cm.

3. Zagotować wodę w większym garnku. Lekko osolić. Wrzucać pierogi i gotować około 2-3 minut od momentu wypynięcia na wierzch.

4. Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą i posłodzić.

5. Podawać pierogi z bułką tartą prosto z patelni.

Zdjęcie - Pierogi leniwe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

 Leniwe pampuchy

Leniwe pampuchy

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Babeczki z kremem z masła orzechowego

Babeczki z kremem z masła orze…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Pieróg z kaszy gryczanej

Pieróg z kaszy gryczanej

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Daktyle faszerowane serem
1

Daktyle faszerowane serem

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pączki z ricottą. Baci di ricotta. I lemon curd. Skąd wziął się pączek?

Pączki z ricottą. Baci di rico…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Rogaliki serwowe z konfiturą z róży
1

Rogaliki serwowe z konfiturą z…

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

Przepisy z tych kategorii

Pierogi ze szpinakiem II

Pierogi ze szpinakiem II

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Klasyczne pierogi z mięsem babci Hani
2

Klasyczne pierogi z mięsem bab…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

Pierogi z boczniakami i kiszoną kapustą duszoną w cydrze
1

Pierogi z boczniakami i kiszon…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Pierogi z suską sechlońską

Pierogi z suską sechlońską

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

Pieczone pierożki z kapustą i grzybami
2

Pieczone pierożki z kapustą i…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!