Pierogi leniwe

Ale zakurzył mi się ten blog. Ale za to kuchnia się w tym czasie odnowiła. I to jeden z kilku powodów mojej długiej nieobecności. Brak kuchni równa się życie biwakowe. Nie będę wchodziła w szczegóły jak bardzo to życie biwakowe mi się podobało. Moje żywienie przez ponad miesiąc pozostawia wiele do życzenia, chociaż miało i swoje dobre strony... spróbowałam wiele odmian kebabów w tym czasie. :)
Brak dostępu do kuchni spowodował, że zaczęłam bardzo tęsknić za smakami z dzieciństwa. I dzisiaj strasznie mi się zachciało pierogów leniwych. To też z tego względu, że kuchnia niby gotowa, ale jeszcze sporo do zrobienia w sumie, więc bardziej skomplikowane dania nie wchodzą w rachubę. Wykonałam więc jeden telefon do mamy i oto one. Wspaniałe danie, które za wiele pracy nie wymaga i pewnie też dlatego tak sie nazywa. :)
Słyszałam kiedyś o swego rodzaju walce regionalnej czy pierogi leniwe zawierają ziemniaki czy też nie. Szczecińskie są z ziemniakami w każdym bądź razie i nie wyobrażam sobie innej wersji. :D Mniam!

Zdjęcie - Pierogi leniwe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Porcja dla jednej bardzo głodnej osoby lub dwie mniejsze :)

Składniki:

250 g twarogu
ok. 130 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
5 - 8 łyżek mąki pszennej

3 łyżki masła
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka cukru


Przygotowanie:

1. Twaróg, ziemniaki, jajko, oba rodzaje mąki ugnieść na jednolitą masę (używam do tego malaksera). Dodawać mąkę pszenną do czasu aż ciasto nadal przykleja się do łyżki. Im więcej mąki tym pierogi będą twardsze.

2. Stolnicę posypać nieco mąką pszenną i przełożyć na nie ciasto. Uformować dwa wałki o średnic około 2 cm i kroić na skos co 1-2 cm.

3. Zagotować wodę w większym garnku. Lekko osolić. Wrzucać pierogi i gotować około 2-3 minut od momentu wypynięcia na wierzch.

4. Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą i posłodzić.

5. Podawać pierogi z bułką tartą prosto z patelni.

Zdjęcie - Pierogi leniwe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

1

Domowy paprykarz szczeciński

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Bigos tradycyjny

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

1

Grochówka na kościach wędzonyc…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

1

Krupnik polski na skrzydełkach…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

2

Pierogi ruskie z karmelizowaną…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

1

Ciastka ze skwarek | Kuchnia

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Przepisy z tych kategorii

2

Cappuccino na biszkoptach

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

1

Czekoladowe pierogi z wiśniam…

figmara figmara
figowe smaki

1

Trochę lżejszy torcik, czyli j…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

3

Zapiekanka brokułowa

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

1

Sałatka z papryką, serem feta…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Burgery jagnięce

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary