Pierogi leniwe

Ale zakurzył mi się ten blog. Ale za to kuchnia się w tym czasie odnowiła. I to jeden z kilku powodów mojej długiej nieobecności. Brak kuchni równa się życie biwakowe. Nie będę wchodziła w szczegóły jak bardzo to życie biwakowe mi się podobało. Moje żywienie przez ponad miesiąc pozostawia wiele do życzenia, chociaż miało i swoje dobre strony... spróbowałam wiele odmian kebabów w tym czasie. :)
Brak dostępu do kuchni spowodował, że zaczęłam bardzo tęsknić za smakami z dzieciństwa. I dzisiaj strasznie mi się zachciało pierogów leniwych. To też z tego względu, że kuchnia niby gotowa, ale jeszcze sporo do zrobienia w sumie, więc bardziej skomplikowane dania nie wchodzą w rachubę. Wykonałam więc jeden telefon do mamy i oto one. Wspaniałe danie, które za wiele pracy nie wymaga i pewnie też dlatego tak sie nazywa. :)
Słyszałam kiedyś o swego rodzaju walce regionalnej czy pierogi leniwe zawierają ziemniaki czy też nie. Szczecińskie są z ziemniakami w każdym bądź razie i nie wyobrażam sobie innej wersji. :D Mniam!

Zdjęcie - Pierogi leniwe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Porcja dla jednej bardzo głodnej osoby lub dwie mniejsze :)

Składniki:

250 g twarogu
ok. 130 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
5 - 8 łyżek mąki pszennej

3 łyżki masła
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka cukru


Przygotowanie:

1. Twaróg, ziemniaki, jajko, oba rodzaje mąki ugnieść na jednolitą masę (używam do tego malaksera). Dodawać mąkę pszenną do czasu aż ciasto nadal przykleja się do łyżki. Im więcej mąki tym pierogi będą twardsze.

2. Stolnicę posypać nieco mąką pszenną i przełożyć na nie ciasto. Uformować dwa wałki o średnic około 2 cm i kroić na skos co 1-2 cm.

3. Zagotować wodę w większym garnku. Lekko osolić. Wrzucać pierogi i gotować około 2-3 minut od momentu wypynięcia na wierzch.

4. Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą i posłodzić.

5. Podawać pierogi z bułką tartą prosto z patelni.

Zdjęcie - Pierogi leniwe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

2

Kurczak na żniwa

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Faszerowane pomidory

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

2

Kotlety mielone z ciecierzycą…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Domowe sandwicze

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

2

Ryż z jabłkami - moje comfort…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

1

Dorsz w sosie curry

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Przepisy z tych kategorii

2

Dyniowa. Druga odsłona.

mollisia mollisia
Walka w kuchni

2

Żółty ryż

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Zupa krem z cukinii

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Ryż na mleku z morelami w karm…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Pappardelle z wędzonym pstrąge…

Dzi Dzi
karmelowy

Ananasowe klopsiki z teriyaki

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku