Pierogi górskie z bryndzą i oscypkiem

Pierogi górskie z bryndzą i oscypkiem


Pierogi na cztery pory roku - zima!
Zdjęcie - Pierogi górskie z bryndzą i oscypkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pod takim tytułem jest nasza wspólna akcja – grupy pod silnym wezwaniem, wspierającej się już od pewnego czasu: Magdy, Małgosi, Ali, Kamili i mnie czyli MMMAK-i;-) Pomysł na pierogi padł już jakiś czas temu, tylko ciężko było z mobilizacją, aż w końcu się udało, a efekty poniżej.
Zdjęcie - Pierogi górskie z bryndzą i oscypkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Moja propozycja zaczerpnięta z ostatniego wyjazdu w góry. W schronisku na szczycie Skrzycznego jadłam i tak mi podpasowały, że nawet półprodukty targałam ze Szczyrku. Nie wiem, czy taki dokładnie był ich skład, ale metodą organoleptyczną oraz prób i błędów, finalnie takie nadzienie popełniłam;-). Powiem Wam jedno, że z tym farszem doskonale się lepią te moje pierogi. Polecam jako alternatywę ruskich, a dodatek bryndzy nadał im ostrości i charakteru. Oscypek natomiast stopił się idealnie na wierzchu. Nie będę więcej zachwalać tylko zapraszam do kosztowania! Zdjęcie - Pierogi górskie z bryndzą i oscypkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: na ciasto:

  • 0,5 kg mąki,
  • 1 duży kefir,
  • szczypta soli,

na farsz:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 1-2 cebule,
  • 200 g bryndzy,
  • 200 g twarogu półtłustego,
  • sól i pieprz,
  • olej do podsmażenia cebuli,

dodatkowo:

  • oscypek,
  • 1 cebula,
  • olej + masło.

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować, cebulę drobniutko posiekać, posolić i podsmażyć do zeszklenia. Dodać bryndzę i twaróg. Połączyć wszystkie składniki farszu, jeszcze jak ziemniaki są gorące. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Wyrobić z kefiru i mąki ciasto, lekko posolić. Może zaistnieć potrzeba dodania mąki lub kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta może być różna - musi odchodzić od ręki. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrajać szklanką okrągłe placuszki. Układać na środku farsz, skleić brzegi dociskając widelcem. Gotowe pierożki gotować w osolonej wodzie chwilę jeszcze po wypłynięciu, tak na wyczucie, myślę, że około 2-3minut. Podawać z cebulą zrumienioną na masle i oleju i startym oscypkiem. Zdjęcie - Pierogi górskie z bryndzą i oscypkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

I sprawdźcie koniecznie co dziewczynom wyszło na ich blogach: Ali, Magdy, Kamili i Małgosi.

Kategorie przepisów