Piernikowy sernik królewski


Składniki na kruszonkę piernikową:
250 g mąki

125 g masła
1-2 czubate łyżki kakao
1 pełna łyzeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 jajko M
Składniki na masę serową:
1 kg sera
5 jajek
1 czubata łyżka mączki ziemniaczanej
200-220 g drobnego cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
rodzynki lub inne bakalie-opcjonalnie i wedle uznania
Wykonanie:
- makę przesiać,dodać cukier puder,kakao,przyprawę piernikowa i proszek do pieczenia - wymieszać nastepnie połaczyć z masłem pokrojonym w kawałeczki i zagnieść szybko jednolite ciasto.Owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażarce
- przygotować okrągła foremkę dosyć wysoką ,ponieważ ciasto w trakcie pieczenia wyrasta dosyć wysokie,niestety stygnąc opada.Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia,bok wysmarować masłem
- jajka z cukrem ubić na puszysty kogel-mogel.Ser zmisować na gładką masę i cały czas mieszając dodawać ubite jajka.Wmiesżać cukier waniliowy i mączkę ziemniaczaną.Na końcu wedle uznania dodać bakalie
- kruche ciasto podzielić na 2 części .Połowę zetrzeć na spód tortownicy,wylać masę serową i na wierzch zetrzeć resztę kakaowego ciasta
- piec w 180`C około 75 minut.Studzić powoli,najpierw w uchylonym piekarniku,następnie na kratce
- przed podaniem schłodzić