Piernikowy sernik królewski

Piernikowy sernik królewski
Zdjęcie - Piernikowy sernik królewski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bardzo stary przepis,ten sernik obowiazkowo pojawiał się na świątecznym stole przed wielu laty.Zawsze był bogato usiany rodzynkami i skórka pomarańczową i pieczony obowiazkowo w dużej prostokątnej formie.Od dawna przymierzałam się do tego przepisu,ale od upieczenia sernika z tego przepisu powstrzymywała mnie koszmarna ilość masła w masie serowej-dokładnie cała kostka.Pokusiłam się o mały eksperyment,dodatek masła opuściłam całkowicie (użyłam tłustego twarogu),zrezygnowałam z ubijania piany.Całe jajka z dodatkiem cukru ubiłam na puszysty kogel-mogel i połączyłam go z serem.Sernik jest dużo lżejszy,mniej kaloryczny ,a tak samo pyszny.Ponieważ miało być świątecznie do kruszonki dodałam przyprawę piernikową i sernik zyskał kapitalny piernikowy ,świąteczny aromat.Już nie powiem jak pachniał dom podczas pieczenia,bo sami możecie to sprawdzić.Sernik z rodzinnego domu,mimo upływu czasu i dokonanych modyfikacji nadal czaruje i smakiem i wyglądem.

Składniki na kruszonkę piernikową:

250 g mąki
Zdjęcie - Piernikowy sernik królewski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami70 g cukru pudru
125 g masła
1-2 czubate łyżki kakao
1 pełna łyzeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 jajko M

Składniki na masę serową:

1 kg sera
5 jajek
1 czubata łyżka mączki ziemniaczanej
200-220 g drobnego cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
rodzynki lub inne bakalie-opcjonalnie i wedle uznania

Wykonanie:
  • makę przesiać,dodać cukier puder,kakao,przyprawę piernikowa i proszek do pieczenia - wymieszać nastepnie połaczyć z masłem pokrojonym w kawałeczki i zagnieść szybko jednolite ciasto.Owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażarce
  • przygotować okrągła foremkę dosyć wysoką ,ponieważ ciasto w trakcie pieczenia wyrasta dosyć wysokie,niestety stygnąc opada.Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia,bok wysmarować masłem
  • jajka z cukrem ubić na puszysty kogel-mogel.Ser zmisować na gładką masę i cały czas mieszając dodawać ubite jajka.Wmiesżać cukier waniliowy i mączkę ziemniaczaną.Na końcu wedle uznania dodać bakalie
  • kruche ciasto podzielić na 2 części .Połowę zetrzeć na spód tortownicy,wylać masę serową i na wierzch zetrzeć resztę kakaowego ciasta
  • piec w 180`C około 75 minut.Studzić powoli,najpierw w uchylonym piekarniku,następnie na kratce
  • przed podaniem schłodzić
ŻYCZĘ SMACZNEGO .

Kategorie przepisów