Piernikowe śniadanie - na pożegnanie zimy

Piernikowe śniadanie - na pożegnanie zimy

Dzisiaj mam propozycję deserowo-śniadaniową. Otóż niektórzy nie wyobrażają sobie śniadania na słodko (choć niewiele znam takich osób), dla nich więc polecam to danie jako deser albo podwieczorek. W takiej sytuacji wyjdzie więcej porcji. Bo kto na deser da radę zjeść trzy kromki chałki...? Nawet ja bym się poddała. Na śniadanie jednak, szczególnie sobotnie, taka porcja jest w sam raz. Po spacerze z psem miło usiąść sobie wygodnie w fotelu z takimi pysznościami.
Tak naprawdę to taki comfort food - nie za bardzo nadaje się dla gości, bo niewyględny. Ale dla domowników jest idealny - ciepły, pachnący i słodki. Można się nim zajadać i zajadać, z prawdziwą przyjemnością. Całość jeszcze pachnie piernikiem, przyjemnie rozgrzewa od środka. Choć tak naprawdę w głowie już mam truskawki, takie śniadanie zajadam z prawdziwą przyjemnością. Zamiast słodkich, czerwcowych truskawek są pyszne gruszki w lepkim karmelu, też z dodatkiem przyprawy do piernika. Całość smakuje wybornie - idealnie śniadanie na ostateczne pożegnanie z zimą. Teraz czas zacząć myśleć o Wielkanocy, babkach, mazurkach i sernikach...
Piernikowe tosty francuskie z karmelizowaną gruszką
Zdjęcie - Piernikowe śniadanie - na pożegnanie zimy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: (na 2-6 porcji)

  • 6 kromek czerstwej chałki
  • 3 jajka
  • 100 ml śmietany kremówki (38%)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika


karmelizowane gruszki:

  • 3 gruszki
  • 4 łyżki cukru
  • 100 ml śmietany kremówki (38%)
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika


dodatkowo:

  • 2 łyżki masła


Jajka roztrzepać, wymieszać z kremówką, cukrem, cukrem waniliowym i przyprawą do piernika. Chałkę maczać w masie jajecznej z obu stron tak, żeby dobrze nasiąknęła. Smażyć na rozgrzanej patelni na maśle z obu stron na złoty kolor.
Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w szesnastki. Na gorącej patelni rozpuścić cukier, dodać kremówkę i przyprawę do piernika. Gdy masa nabierze karmelowej barwy, dodać gruszki, smażyć kilka minut.
Na talerzach układać kromki chałki, obok gruszki, polać pozostałym sosem. Podawać ciepłe.
Smacznego!
Jeszcze tylko dwa tygodnie! Wiem, że jestem już nudna, ale naprawdę nie mogę się doczekać - wyjazd do Polski zaprząta wszystkie moje myśli. Jeszcze troszkę i zacznę się pakować, żeby niczego nie zapomnieć...

Kategorie przepisów