Piernikowe shortbread

Piernikowe shortbread

                    Przedświąteczny czas to korzenne i cytrusowe zapachy i smaki. To właśnie teraz, bardziej niż kiedykolwiek mam ochotę na słodkie, soczyste mandarynki i pomarańcze. To właśnie teraz mam ochotę na korzenne przyprawy, które otulają mnie swoim aromatem i rozgrzewają. Dziś proponuję pyszne piernikowe shortbread, doprawdy nie można poprzestać na jednym kawałku.;) 

Shortbread to moja propozycja do VII Festiwalu Pierniczków, a przepis znalazłam u Rafała na blogu Old White Table

Zdjęcie - Piernikowe shortbread - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piernikowe shortbread - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

*225 g masła

*275 g mąki

*85 g cukru

*2 łyżki mielonych orzechów lub migdałów (ja dałam migdały)

*1 łyżeczka domowej przyprawy korzennej

*skórka otarta z 1 pomarańczy

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze do ich połączenia. Masłem wysmarować formę o średnicy 30 cm i wylepić ją ciastem.
Ciasto nakłuć widelcem. Piec w 180 stopniach C przez 20 minut do zrumienienia. Jeszcze ciepłe pokroić na części i zostawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego :) 

Zdjęcie - Piernikowe shortbread - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piernikowe shortbread - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów