Piernikowe misie (bezglutenowe)



Inne przepisy na pierniczki :


SKŁADNIKI:
125 g margaryny roślinnej 100 g płynnego miodu (najlepiej wielokwiatowy) 100 g ksylitolu 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 250 g mąki ryżowej 250 g mąki kukurydzianej + do podsypania 1 łyżeczka sody Sposób wykonania: 1. Do rondelka przekładamy odważoną margarynę ,miód, ksylitol, kakao i przyprawę do piernika. Podgrzewamy do połączenia się składników. Gotową masę studzimy . 2. Mąki przesiewamy. Do przestudzonej masy wlewamy sodę rozpuszczoną w kilku łyżkach ciepłej wody. Całość wlewamy do mąki. Wyrabiamy ciasto , ręcznie lub za pomocą miksera. W razie potrzeby dosypać trochę mąki kukurydzianej. Ciasto będzie bardzo delikatne (ale takie ma być). 3. Dzielimy na kawałki. Następnie delikatnie rozciągamy wałkiem (ważne żeby nie rozwałkować ciasta zbyt cienko bo ciężko będzie układać ciasteczka na blaszce. Wykrawamy foremkami różne kształty i układamy na blaszce. Pieczemy w 180 st. C ok. 10 min (ważne aby pilnować żeby się nie spaliły. UWAGA! Gorące ciastka są bardzo delikatne i łatwo się kruszą ,najlepiej przekładać je za pomocą łopatki na duży talerz i
zostawić do wystygnięcia (ciasteczka stwardnieją). Gotowe ciasteczka można udekorować lukrem ? LUKIER : 200 g cukru pudru 3-4 krople soku z cytryny 1 białko Sposób wykonania: Całość dobrze miksujemy aż cukier nie będzie wyczuwalny. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty można dodać kilka kropli ciepłej wody .

