Piernikowe chłopaki - Gingerbread Men


Idealne ciastka do robienia i dekorowania z dzieckiem.
390 g mąki pszennej (moim zdaniem więcej ale sypałam na oko) + do posypania stolnicy
1/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonych goździków
(można użyć przyprawy do piernika - ja mam robioną w domu z kardamonu, goździków, imbiru, cynamonu, gałki muszkatołowej, anyżu)
113 g masła
100 g cukru
1 jajko
160 ml melasy
W misce wymieszałam wszystkie suche składniki.
Mikserem ubiłam cukier z masłem na puszysta masę. Dodałam po kolei po jednym jajku - ciągle mieszając i melasę. Wymieszałam wszystko dokładnie na gładką masę. Dodałam stopniowo masę aż powstało gładkie ciasto. Trzeba je co najmniej na dwie godziny włożyć do lodówki a najlepiej zostawić w niej na noc.
Z tego ciasta można wycinać dowolne kształty ciastek.
Gotowe ciastka ułożyłam na papierze do pieczenia - muszą być między nimi spore odstępy, bo ciasto rośnie podczas pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni C. Piekłam je ok. 12 minut - mniejszym wystarczy 8 minut.
Po przestygnięciu można je udekorować lukrem, kolorową posypką i perełkami.