Pierniki

Jak wiadomo ciasto na pierniki zarabia sie na kilka tygodni przed swietami by moglo lezakowac w chlodym miejscu jak przepis nakazuje. Dla spoznialskich, ktorzy nie zdazyli zrobic ciasta odpowiednio wczesnie proponuje pierniki, ktore mozna piec na tydzien przed swiatami albo w ostatniej chwili prawie.

Zdjęcie - PIERNIKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
potrzebujemy:
75 dag maki
1/4 kg miodu - plynnego
1/4 kg cukru
7 dag masla
1/2 lyzki smalcu
lyzka kakao
sok z cytryny
1/2 lyzeczki sody
2 jajka
sol
przyprawy do piernikow

Mieszamy cukier, plynny miod i roztopione maslo+smalec. Dodajemy jajka, a nastepnie maka wymieszana z wszystkimi "sypkosciami". Wyrabiamy.

Potem pozostaje juz tylko rozwalkowanie ciasta na oproszonym maka blacie i wycinanie piernikow. Rozwalkowuje ciasto na grubosc ok. 0,5 cm. Jak ktos woli inna grubosc to nie ma problemu, z tym ze jesli ciasto bedzie zbyt mocno rozwalkwane moze sie "przedzierac"

Pieke ok 12-15 min w 180 stopniach.
Radze byc czujnym i przed uplywem tego czasu sprawdzac czy sie nie przypalaja. Pierniki rosna tylko troszke, wiec mozna je dosc blisko ukladac na blaszce, ale wiadomo im grubsze pierniki tym mocniej urosna.

Upieczone pierniki ozdabiamy czekolada, lukrem i roznymi posypkami.

Pierniki mozna przechowac do swiat w tekturowym kartoniku lub puszce. Gdy je wyciagniemy na swiata powinny byc miekkie.

Zdjecie pirnikow pochodzi z ubieglego roku :)

Przepisy z tych kategorii

2

Ptysie z kremem piankowym (bia…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

2

Cytrynowe placuszki twarogowe

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

2

Pralinki z daktyli i fasoli ad…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Adwentowe anyżowe "orzeszki"

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Kolacja dla dzieci - twarożek…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Strrraszne pająki czyli babecz…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

1

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Kruche ciastka z czekoladą

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Faworki na piwie + 5 zasad chr…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

1

Czas na chrusty

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

1

Gryczane babeczki z chałwą (be…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Bezglutenowe i bezjajeczne pr…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze