Pierniki

Jak wiadomo ciasto na pierniki zarabia sie na kilka tygodni przed swietami by moglo lezakowac w chlodym miejscu jak przepis nakazuje. Dla spoznialskich, ktorzy nie zdazyli zrobic ciasta odpowiednio wczesnie proponuje pierniki, ktore mozna piec na tydzien przed swiatami albo w ostatniej chwili prawie.

Zdjęcie - PIERNIKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
potrzebujemy:
75 dag maki
1/4 kg miodu - plynnego
1/4 kg cukru
7 dag masla
1/2 lyzki smalcu
lyzka kakao
sok z cytryny
1/2 lyzeczki sody
2 jajka
sol
przyprawy do piernikow

Mieszamy cukier, plynny miod i roztopione maslo+smalec. Dodajemy jajka, a nastepnie maka wymieszana z wszystkimi "sypkosciami". Wyrabiamy.

Potem pozostaje juz tylko rozwalkowanie ciasta na oproszonym maka blacie i wycinanie piernikow. Rozwalkowuje ciasto na grubosc ok. 0,5 cm. Jak ktos woli inna grubosc to nie ma problemu, z tym ze jesli ciasto bedzie zbyt mocno rozwalkwane moze sie "przedzierac"

Pieke ok 12-15 min w 180 stopniach.
Radze byc czujnym i przed uplywem tego czasu sprawdzac czy sie nie przypalaja. Pierniki rosna tylko troszke, wiec mozna je dosc blisko ukladac na blaszce, ale wiadomo im grubsze pierniki tym mocniej urosna.

Upieczone pierniki ozdabiamy czekolada, lukrem i roznymi posypkami.

Pierniki mozna przechowac do swiat w tekturowym kartoniku lub puszce. Gdy je wyciagniemy na swiata powinny byc miekkie.

Zdjecie pirnikow pochodzi z ubieglego roku :)

Przepisy z tych kategorii

Strrraszne pająki czyli babecz…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Muffinki dyniowe z czekoladą

Kaś Kaś
Bake&Taste

Jesienna zupa z soczewicą, mak…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Dyniowe whoopie pies

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

1

Dyniowe batoniki owsiane z cze…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Knedle z jabłkami

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Przepisy z tych kategorii

1

Dyniowe babeczki

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

1

Sałatka z pieczoną dynią

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

1

Babeczki „jednookie potwory” n…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Roladki schabowe z ricottą

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Carpaccio z buraków

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

1

Czekoladowe nagrobki czyli upi…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty