Piernik z powidłami

Zdjęcie - Piernik z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis szybki i bezproblemowy, a efekt zachwyca.

Puszysty, o sprężystej strukturze, ale też lekko wilgotny.
Pachnie i smakuje świętami.
Gościł u nas na tegorocznej Wigilii. Zapisany już na kolejną.

Piernik jest mięciutki od razu po upieczeniu, gotowy do podjadania.
Nam jednak najbardziej smakował drugiego dnia po upieczeniu, kiedy smaki i aromaty w pełni się przegryzą :)


Składniki:
przepis znaleziony u pieczarki mySi; autorstwa Urszuli_d73
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła lub dobrej margaryny do pieczenia
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 szklanka powideł śliwkowych
  • 2 szklanki mąki pszennej [z czubkiem]
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g orzechów włoskich, grubo posiekanych [część zastąpiłam kandyzowaną skórką pomarańczową]

Masło roztopić na małym ogniu, podczas ogrzewania dodać do niego przyprawę do piernika, miód, kakao i powidło (nie gotować), przestudzić (nie musi być zupełnie zimne). Całe jajka ubić z cukrem, makę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Do ubitych jajek dodać masło z przyprawami, wsypać mąkę, wymieszać łopatką, dodać posiekane orzechy.
Keksówkę [u mnie 15x25 cm] wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przełożyć ciasto. Piekarnik nagrzać do 170°C, piernik piec 45-50 minut do tzw. "suchego patyczka".
Po wystudzeniu oblać roztopioną czekoladą.


Zdjęcie - Piernik z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

4

Ciasteczka owsiane z czekoladą…

Tyna Tyna
In cooking we trust

1

Brukselka w glazurze miodowo-m…

Dzi Dzi
karmelowy

2

Pomarańczowy pudding chlebowy

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

2

Czekoladowe ciasteczka ze świe…

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

1

Lekki morszczuk pod warzywami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

1

Zupa z pokrzyw

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Przepisy z tych kategorii

2

Sernik kajmakowy.

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Roladki z farszem pistacjowo-…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

6

Mazurek "Snickers"

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

4

Rolada orzechowa (wieniec)

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Drożdżówki z kremem migdałowym…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

2

Dorsz ze szpinakiem, fetą i or…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny