Piernik z powidłami

Zdjęcie - Piernik z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis szybki i bezproblemowy, a efekt zachwyca.

Puszysty, o sprężystej strukturze, ale też lekko wilgotny.
Pachnie i smakuje świętami.
Gościł u nas na tegorocznej Wigilii. Zapisany już na kolejną.

Piernik jest mięciutki od razu po upieczeniu, gotowy do podjadania.
Nam jednak najbardziej smakował drugiego dnia po upieczeniu, kiedy smaki i aromaty w pełni się przegryzą :)


Składniki:
przepis znaleziony u pieczarki mySi; autorstwa Urszuli_d73
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła lub dobrej margaryny do pieczenia
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 szklanka powideł śliwkowych
  • 2 szklanki mąki pszennej [z czubkiem]
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g orzechów włoskich, grubo posiekanych [część zastąpiłam kandyzowaną skórką pomarańczową]

Masło roztopić na małym ogniu, podczas ogrzewania dodać do niego przyprawę do piernika, miód, kakao i powidło (nie gotować), przestudzić (nie musi być zupełnie zimne). Całe jajka ubić z cukrem, makę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Do ubitych jajek dodać masło z przyprawami, wsypać mąkę, wymieszać łopatką, dodać posiekane orzechy.
Keksówkę [u mnie 15x25 cm] wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przełożyć ciasto. Piekarnik nagrzać do 170°C, piernik piec 45-50 minut do tzw. "suchego patyczka".
Po wystudzeniu oblać roztopioną czekoladą.


Zdjęcie - Piernik z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Seromak / Sernikomakowiec / Se…

Kaś Kaś
Bake&Taste

2

Migdałowe ciasteczka z dziurką

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Rogaliki migdałowo-pomarańczow…

A_SE A_SE
Shabbyeat

1

Nalewka na orzechach laskowyc…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Rolada z indyka z nadzieniem d…

Dzi Dzi
karmelowy

1

Orkiszowe pierogi z kapustą, g…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

1

Ciasteczka (serowe!) z nadzien…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Orzechowo - korzenne ciasteczk…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

1

Gulasz rybny z ciecierzycą, cy…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Ciasto migdałowe bez mąki

napiecyku napiecyku
napiecyku

8

Makowiec japoński

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

2

WIGILIJNA SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z…

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI