Piernik z powidłami

Zdjęcie - Piernik z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis szybki i bezproblemowy, a efekt zachwyca.

Puszysty, o sprężystej strukturze, ale też lekko wilgotny.
Pachnie i smakuje świętami.
Gościł u nas na tegorocznej Wigilii. Zapisany już na kolejną.

Piernik jest mięciutki od razu po upieczeniu, gotowy do podjadania.
Nam jednak najbardziej smakował drugiego dnia po upieczeniu, kiedy smaki i aromaty w pełni się przegryzą :)


Składniki:
przepis znaleziony u pieczarki mySi; autorstwa Urszuli_d73
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła lub dobrej margaryny do pieczenia
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 szklanka powideł śliwkowych
  • 2 szklanki mąki pszennej [z czubkiem]
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g orzechów włoskich, grubo posiekanych [część zastąpiłam kandyzowaną skórką pomarańczową]

Masło roztopić na małym ogniu, podczas ogrzewania dodać do niego przyprawę do piernika, miód, kakao i powidło (nie gotować), przestudzić (nie musi być zupełnie zimne). Całe jajka ubić z cukrem, makę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Do ubitych jajek dodać masło z przyprawami, wsypać mąkę, wymieszać łopatką, dodać posiekane orzechy.
Keksówkę [u mnie 15x25 cm] wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przełożyć ciasto. Piekarnik nagrzać do 170°C, piernik piec 45-50 minut do tzw. "suchego patyczka".
Po wystudzeniu oblać roztopioną czekoladą.


Zdjęcie - Piernik z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

1

Tarta orzechowa a'la snickers…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Wieczór panieński w duńskim w…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

O tym, jak weszłam w dwudziest…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

1

Orzechowe ciasteczka z masła o…

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Batoniki czekoladowo-orzechowe

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Drożdżowe ze śliwkami i orzech…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Kolorowa babka

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

2

Ciasto z musem śliwkowym i bit…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

2

Ciasto śmietankowo-budyniowe z…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

2

Szarlotka „Złota Rosa” z budyn…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Krucha tarta z jeżynami, malin…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko