Piernik staropolski-dojrzewający

Piernik staropolski-dojrzewający

Zdjęcie - Piernik staropolski-dojrzewający - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wpis na razie tylko z takim zdjęciem..po raz pierwszy postanowiłam zrobić piernik dojrzewający 6 tygodni..no i teraz akurat pora zacząć przygotowania..Przepisów w sieci na taki piernik jest bardzo dużo, a ja skorzystałam z przepisu Margarytki.Przepis na ten piernik pochodzi z książki pt. „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”, autorem jest Tadeusz Żakiej (książka wydana pod pseudonimem Maria Lemnis, Henryk Vitry w 1979 roku).Z tej porcji wychodzą 3 podłużne pierniki.

  • 50 dkg prawdziwego miodu
  • 2 szkl. cukru
  • 25 dkg smalcu albo masła
  • 1 kg mąki
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szkl.zimnego mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 – 3 torebki przyprawy do piernika


do przełożenia:

  • powidła śliwkowe
  • masa marcepanowa, czekolada, masa orzechowa

polewa:

  • czekolada albo lukier wg uznania

2 -5 tygodni przed świętami: Miód, cukier, przyprawy korzenne, smalec i masło podgrzać na wolnym ogniu, odstawić do wystygnięcia . Mąkę przesiać razem z solą. Sodę rozpuścić w mleku. Do letniej masy dodać mąkę z solą, jajka, mleko z sodą i wyrobić starannie gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do kamiennego lub szklanego pojemnika przykryć czystą lnianą ściereczką lub folią spożywczą.
3 – 5 dni przed świętami: Dojrzałe ciasto wyjąć z lodówki kilka godzin przed pieczeniem, aby się ogrzało. Podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować na grubość 0,5 cm, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 20 minut. Każdy blat ciasta piec osobno. Zostawić do ostygnięcia – placki stwardnieją, ale po 2 – 3 dniach skruszeją i zrobią się miękkie. Ostudzone placki od razu przełożyć wedle uznania;powidłami lub masą. Po przełożeniu przykryć piernik papierem do pieczenia i równomiernie obciążyć. Zostawić na 2 – 3 dni w chłodnym miejscu (niekoniecznie w lodówce).
1 dzień przed świętami: Piernik przekroić w poprzek na 3 części.Oblać czekoladą i ozdobić wedle uznania. Odłożyć w chłodne miejsce.

Piernik przechowywany w chłodnym miejscu zachowuje długo świeżość. Należy tylko dobrze owinąć w papier śniadaniowy i lnianą ściereczkę.

Kategorie przepisów