Piernik na maślance

Piernik na maślance

Grudzień kojarzy się przede wszystkim z zapachem korzennych przypraw i pierniczków, dlatego razem z Gin, Zuzią i Chantel umówiłyśmy się na wspólne pieczenie pierników. To dobry moment, by odkurzyć stare przepisy lub wypróbować nowe, bo przepisów na korzenne ciasta jest bez liku :)
Ja upiekłam piernik na maślance, który oczekiwał na liście jako jeden z wielu przepisów do wypróbowania. Przepis jest dość intrygujący, ponieważ nie dodaje się maślanki bezpośrednio do ciasta, lecz najpierw trzeba ją gotować z cukrem, aż zgęstnieje i zacznie się karmelizować. Finalnie ciasto jest delikatne w smaku i zaskakująco puszyste, biorąc pod uwagę fakt, że surowa masa była bardzo gęsta. Piernik wyszedł smaczny i warto go wypróbować :)

Zdjęcie - Piernik na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PIERNIK NA MAŚLANCE
250g mąki,
100g masła lub margaryny,
1 szklanka cukru,
1 szklanka maślanki,
2 jajka,
1 łyżeczka sody,
1 łyżka przyprawy do piernika,
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
2 łyżki rodzynek,
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Maślankę wlać do rondelka, dodać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu przez około pół godziny, mieszając do czasu do czasu, aż masa zgęstnieje i zacznie się brązowić (jeśli maślanka zacznie się warzyć – nic nie szkodzi). Zdjąć z ognia i w ciepłej maślance rozpuścić masło/margarynę. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Mąkę i przyprawę piernikową wsypać do miski. Dodać żółtka i wlać maślankę z cukrem i tłuszczem oraz sodę rozpuszczoną w łyżce zimnej wody. Całość wymieszać łyżką do połączenia składników (ciasto jest gęste). Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać je do ciasta (ja najpierw dodaję połowę piany i krótko miksuję mikserem na najniższych obrotach, żeby spulchnić ciasto, a następnie dodaję resztę piany i już mieszam łyżką). Na koniec dodać bakalie.
Podłużną foremkę o długości 25cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez około 45 minut, aż wbity patyczek będzie suchy. Wystudzone ciasto można polać stopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.


(Na podstawie przepisu z książeczki "Zima w kuchni" z serii "Biblioteczka Poradnika Domowego", z moimi zmianami)

Zdjęcie - Piernik na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów