PIERNIK MARCHEWKOWY Z MASĄ MAKOWĄ

PIERNIK MARCHEWKOWY Z MASĄ MAKOWĄ
Po dłuższej przerwie związanej z feriami, a potem z problemami dotyczącymi internetu już jestem. Trochę rozleniwiona zimowymi wakacjami, ale mam nadzieję, że powoli wracam do formy.
Dziś ciasto marchewkowe z dodatkiem gotowej masy makowej, która gdzieś się zabłąkała w spiżarce po ostatnich świętach. Prawdę mówiąc w spiżarce i lodówce niewiele było...
Wzorowałam się na przepisie z książki Dania niskotłuszczowe.
Zdjęcie - PIERNIK MARCHEWKOWY Z MASĄ MAKOWĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Piernik marchewkowy z masą makową - Laura

SKŁADNIKI:
  • 45 dkg mąki
  • 5 jaj
  • 1/2 kg marchwi
  • 1/2 szkl. oleju
  • 20 dkg brązowego cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • duża puszka (800-900 g) masy makowej
  • 10 dkg białej czekolady
  • 10 dkg czekolady mlecznej lub gorzkiej
Marchew zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
Połączyć wszystkie suche składniki: mąkę, sól, proszek, sodę i przyprawę i przesiać je. Jaja ubić z cukrem, dodać marchew i olej oraz przesiane suche składniki. Dokładnie wymieszać.
Masę wylać na blaszkę (35x26) wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Zdjęcie - PIERNIK MARCHEWKOWY Z MASĄ MAKOWĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Piernik marchewkowy z masą makową - Laura
Jeszcze gorące ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć masą makową, lekko docisnąć i wystudzić.
Czekoladę (osobno) rozpuścić w kąpieli wodnej. Tutaj kilka słów o niej właśnie. Dawniej trochę lekceważąco podchodziłam do niej - wydawało mi się, że co jak co, ale czekoladę można rozpuścić po prostu w rondelku - jednak ten sposób nie zawsze się sprawdzi. Kąpiel wodna jest niezastąpiona przy wykonywaniu wszelkich kremów, sosów i musów z dodatkiem żółtek czy czekolady. W tej metodzie nic się nie przypali.
Są specjalne garnki do kąpieli wodnej, ale wystarczy dobrać sobie dwa naczynia z naszej kuchni i specjalny garnek nie będzie potrzebny. U mnie świetnie sprawdza się rondelek i miska - chodzi o to, że w jednym naczyniu (rondelku) będzie gotowała się woda, a drugie (miska) będzie w tej wodzie zanurzone. Do miski wrzucamy połamaną czekoladę, chwilę mieszamy i gotowe.
Ciasto smarujemy rozpuszczonymi czekoladami i gotowe.

Kategorie przepisów