Piernik bernardyński

Piernik bernardyński
Zdjęcie - Piernik bernardyński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W opasłym tomie „Kuchnia polska.Potrawy regionalne" znalazłem zwracający uwagę przepis na piernik. Po pierwsze śmietana (potrzebna sodzie), po drugie skromnie przyprawiony - tylko cynamon i zmielone goździki. Po trzecie bakalie - tylko orzechy laskowe. No i dużo skórki pomarańczy i cytryny. Zresztą ich smak jest zdecydowanie wyczuwalny, i charakterystyczny dla tego piernika.
Kolor miąższu, w porównaniu z niedawno pieczonym piernikiem Benedyktynów, jest jaśniejszy i bardziej przypomina kolor czekolady mlecznej. W smaku piernik jest bardziej cytrusowy, mniej wytrawny i pikantny, za to miąż delikatniejszy i z większymi dziurami. Ale ogólnie piernik jak to piernik - superpyszny...

Składniki (2 foremki a 22 cm):
  • 360 g miodu wielokwiatowego
  • 200 g cukru
  • 640 g mąki pszennej 550
  • 250 g śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 100 g orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
  • starta skórka z 1 cytryny
  • starta skórka z 1 pomarańczy

Przygotowanie piernika:
  1. Do dużego garnka z grubym dnem włóż miód, cukier i masło. Roztop na wolnym ogniu, następnie stopniowo dodawaj połowę przesianej mąki nie przerywając mieszania, aż utworzy się jednolita i gładka masa.
  2. Zdejmij z ognia, i cały czas mieszając dodawaj stopniowo jajka, śmietanę, pozostałą część mąki i przyprawy, skórki od pomarańczy i cytryny oraz orzechy. Jeśli trudno ci będzie mieszać kopyścią, możesz użyć miksera na najmniejszych obrotach.
  3. Zacznij nagrzewać piekarnik do temperatury 180 °C. W tym czasie posyp równomiernie powierzchnię ciasta sodą. Szybko i zdecydowanie, ale dokładnie wymieszaj ciasto, i przełóż je do natłuszczonych foremek, wypełniając je do wysokości około 1 cm poniżej górnego rantu
  4. Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika. Piernik powinien być pieczony 60 minut, sprawdź wtedy patyczkiem, czy jest on suchy. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, lekko uchyl jego drzwiczki pozwalając powoli stygnąć piernikowi.
  5. Wystygnięty piernik wyjmij z foremek, jeśli chcesz, możesz go udekorować czekoladą lub jakąś polewą.
Zdjęcie - Piernik bernardyński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Piernik w foremce. Zdjęcie - Piernik bernardyński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Piernik cały i pokrojony. Zdjęcie - Piernik bernardyński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pokrojony piernik. Zdjęcie - Piernik bernardyński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Piernik en face. Zdjęcie - Piernik bernardyński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik bernardyński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
inspirowała książka Kuchnia Polska. Potrawy Regionalne Hanna Szymanderska.

Kategorie przepisów