Pierniczki świąteczne najlepsze do pudełka


Z podanego przepisu wychodzą 2 blaszki. Składniki można podwoić.
Składniki:
125 gram miodu
125 cukru muscovado ciemnego (uwielbiam ten dodatek)
50 gram masła
300 gram mąki orkiszowej
5 gram przyprawy do piernika
1 jajo
2,5 g sody
5 gram kakao
Cukier muscovado, masło i miód popuszczamy na małym ogniu aż zrobi się konsystencja sosu ( cukier nie musi się rozpuścić całkowicie, ważne żeby nie było grudek). Odstawiamy do wystudzenia.
Suche składniki przekładamy do miski i przelewamy mieszankę cukru, miodu i masła. Wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 2-3 dni.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i czekamy aż nabierze pokojowej temperatury. Na stolnicę wysypujemy trochę mąki i wałkujemy ciasto na 3 mm. Wycinamy pierniczki. Pieczemy w 190-200 stopniach 8 minut.
Wystudzić. Dekorować według uznania.