Pierniczki do lukrowania
To już odpowiedni moment, na pieczenie i lukrowanie pierniczków.
Pierniczki z tego przepisu szybko miękną i na pewno na Święta będą idealne. Drugą ich zaletą, jest to, że świetnie nadają się do dekorowania. Mają równą i regularną powierzchnię, dzięki czemu ławo się je zdobi.A wbrew pozorom, dekorowanie pierniczków nie jest wcale trudne. Może zaplanujecie rodzinne dekorowanie ? To będzie świetna zabawa !
Pierniczki możecie także zawiesić na choince, choć na choinkę polecam te mocno twarde - PIERNICZKI CHOINKOWE
Składniki:
- 430 g mąki
- 110 g miodu naturalnego
- 150 g cukru pudru
- 2 jajka
- 50 g masła
- 20 g ciemnego kakao
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika ( najlepsza jest domowa - przepis )
- 1 płaska łyżeczka sody
Wykonanie:
Do jednej miski przełożyć miód, cukier puder, masło i jajka. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą - podgrzewać, ciągle mieszając. Kiedy składniki się rozpuszczą, zdjąć miskę z pary i pozostawić do ostygnięcia. Nie studzić masy zupełnie, gdyż masło zacznie znowu gęstnieć.
W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę z sodą i przyprawą do piernika - wymieszać.
Do mąki dodać płynne składniki i całość dobrze wymieszać, na początku łyżką. Następnie masę przełożyć na stolnicę/blat i dobrze zagnieść. Masa jest dość luźna, w razie potrzeby podsypać odrobinę mąki.
Zagniecione ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny.
Ciasto wałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać ciasteczka.Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pierniczki piec w temperaturze 180 stopni C przez około 10 minut.
Pierniczki lukrować dopiero gdy całkowicie ostygną.
****************************************
LUKIER do dekorowania pierniczków - przepis
****************************************