Pierniczki czekoladowe

Pierniczki czekoladowe



Święta za pasem, więc postanowiłam upiec pierniczki. Przepis już wcześniej wypatrzyłam na tej stronie. Z podanego przepisu wyszło mi 5 blaszek pierniczków.

Zdjęcie - Pierniczki czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru pudru ½ szklanki kakao 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2,5 łyżki przyprawy korzennej do pieników ½ szklanki kakao Szczypta soli 1 jajko 180 g masła lub margaryny ¾ szklanki miodu 55 g gorzkiej połamanej czekolady
Sposób wykonania: Miód podgrzać, dodać masło lub margarynę i połamaną czekoladę. Wszystko podgrzewać do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą a następnie odstawić do wystygnięcia.
Mąkę zmieszać z kakao, sodą, cukrem pudrem, solą, przyprawą do piernika. Dodać jajko i wlać stopniowo rozpuszczony tłuszcz. Całość można zmiksować ( ja wyrobiłam dokładnie ręką). Początkowo ciasto będzie klejące, dlatego należy je wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.
Zdjęcie - Pierniczki czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Schłodzone ciasto podzielić na części i każdą rozwałkować na placek a następnie wykrawać foremkami pierniczki.
Zdjęcie - Pierniczki czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gotowe pierniczki wykładać na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Pierniczki piec 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni C.
Zdjęcie - Pierniczki czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Po upieczeniu wystudzić i włożyć do pudełka żeby zmiękły. Smacznego :-)

Kategorie przepisów