Pierniczki

Sprawdzony przepis na pierniczki. Robiłam je pierwszy raz i już wiem, że za rok znów się u mnie pojawią. Są pyszne, delikatne i miękkie. Mają w sobie wszystko czego oczekuję od piernika.
Wesołych Świąt Kochani! ;]
Co potrzebujemy:(na ok 150 pierników)
1. Margarynę i smalec roztopić. Dodać miód i wsypać przyprawę korzenną, kakao.
2. W rondelku z łyżką margaryny "przepalić" cukier na złoty kolor i wlać do gorącej masy. Następnie dodać amoniak ciągle mieszając. Pozostawić do ostudzenia.
3. Ubić 6 jaj, dodać do zimnej masy, wmieszać mąkę, aż ciasto uzyska dość twardą konsystencję. Wyrobić na stolnicy, pozostawić na dzień lub dwa.
4. Masę rozwałkowujemy na grubość ok 6 mm, wycinamy kształty i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 8 minut.
Dekorujemy czym tylko chcemy ;]
Przechowujemy w zamkniętym pudełeczku.

Co potrzebujemy:(na ok 150 pierników)
- 1,5 kg mąki
- 1 kostka margaryny
- 0,5 kostki smalcu
- 300 g miodu (może być sztuczny)
- 2 szklanki cukru
- 4 łyżeczki amoniaku
- 50 g kakao
- 2 paczki przyprawy korzennej
- 6 jaj
1. Margarynę i smalec roztopić. Dodać miód i wsypać przyprawę korzenną, kakao.
2. W rondelku z łyżką margaryny "przepalić" cukier na złoty kolor i wlać do gorącej masy. Następnie dodać amoniak ciągle mieszając. Pozostawić do ostudzenia.
3. Ubić 6 jaj, dodać do zimnej masy, wmieszać mąkę, aż ciasto uzyska dość twardą konsystencję. Wyrobić na stolnicy, pozostawić na dzień lub dwa.
4. Masę rozwałkowujemy na grubość ok 6 mm, wycinamy kształty i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 8 minut.
Dekorujemy czym tylko chcemy ;]
Przechowujemy w zamkniętym pudełeczku.