Pięknie pachnące ciasteczka korzenne
Myślałam, że do świąt już nie zdążę zrobić żadnych ciasteczek, ale tak naszła mnie dzisiaj ochota na takie pięknie pachnące ciasteczka korzenne.
Naprawdę niesamowicie pachną, tak jakby karmelem, miodem, przyprawami.
Porcji: około 36 sztuk, w zależności od wielkości foremek
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 1/2 szklanki cukru
- 120 g miękkiego masła
- 1 duże jajko, temp. pokojowa
- 1/3 szklanki miodu prawdziwego
- 1/2 szklanki melasy
- Cukier puder do posypania po upieczeniu
Sposób przygotowania:
W większej misce wymieszaj mąkę, sól, sodę, imbir oraz cynamon.
Mikserem utrzyj masło z cukrem na gładka masę. Ciągle ucierając dodaj jajko, miód oraz melasę. Zmniejsz obroty miksera na minimum i w kilku turach dodaj mąkę. Gdy ciasto wchłonie całą mąkę uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 2 godziny.
Nastaw piekarnik na 180° C.
Płaskie blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
Po schłodzeniu ciasta, rozwałkuj je na grubość około 7 mm i wykrawaj ulubione kształty. Jeśli ciasto za bardzo klei się do blatu, podsyp je lekko mąką.
Układając ciasteczka na blaszce, zachowaj około 2 cm odstępy.
Piecz około 10 minut.
Po ostudzeniu ciasteczek warto schować je np. do puszki, lub pudełka.