Piegus – piaskowa babka makowa

Zdjęcie - Piegus – piaskowa babka makowa. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To jeden z tych smaków, które pamiętam z dzieciństwa. Mama lubiła piec takie ciasta, a my, niczym grzeczne dzieci, lubiliśmy je jeść. Nic w tym dziwnego, bo były wyjątkowe… Piaskowce różnej maści pojawiały się więc stosunkowo często, w roli niedzielnego ciasta – jasne, ciemne lub łaciate, z czekoladą lub lukrowane – wszystkie równie pyszne.

Pieguska nie jadłam już tak dawno, że niemal zapomniałam, jaki potrafi być pyszny. Niby nic szczególnego, nic wymyślnego, ale jego świeża, lekko chrupiąca skórka, strzelające w ustach ziarnka maku, delikatny miąższ i aromat migdałowy budzą miłe wspomnienia…

Jeśli wciąż zastanawiacie się czym uraczyć bliskich w święta, postawcie na proste rozwiązania, które zawsze się sprawdzają – piaskowy piegusek na pewno Was nie zawiedzie. Polecam!

Zdjęcie - Piegus – piaskowa babka makowa. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej)
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maku
  • 250g masła (lub margaryny)
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • cukier puder do oprószenia

Zdjęcie - Piegus – piaskowa babka makowa. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

  • Obie mąki przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
  • Miękkie masło utrzeć mikserem. Dodawać po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Następnie dodać cukier. Miksować aż masa będzie gładka i puszysta.
  • Stopniowo dodawać obie mąki oraz mleko.
  • Na koniec dodać mak i aromat.
  • Wylać do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą foremki na bakę z kominkiem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i piec przez około 50 minut.
  • Ostudzić, a następnie oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.

Smacznego!

Zdjęcie - Piegus – piaskowa babka makowa. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

  1. Mocno cytrynowa babka jogurtowa.
  2. Hiszpańskie ciasto cytrynowe.
  3. Prosty jabłecznik.
  4. Ciasto „Cafe Latte”
  5. Boterkoek, czyli ciasto maślano-migdałowe.

Przepisy z tych kategorii

9

Klasyczna babka wg Bożeny Dyki…

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

5

Babka majonezowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

5

Babka krówkowa z wanilią

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

7

Wielkanocnie

Agata Agata
Agatek

Jabłka na kruszonce czyli szar…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Szarlotka tatrzańska na kruchy…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka dyniowe z czekoladą…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Ciasteczka "kocie oczka" ( z d…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Jabłka na kruszonce czyli szar…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Szarlotka tatrzańska na kruchy…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Owsiane bagietki

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Bitki z makiem

A'la kuchnia A'la kuchnia
A'LA KUCHNIA BLOG