Pieczony schab ze śliwką

1 kg schabu

15 dag suszonych śliwek kalifornijskich

3 ząbki czosnku

sól

pieprz w ziarenkach

ziele angielskie

liść laurowy

czerwona papryka

olej

 

W pierwszej kolejności robimy zalewę. Do przegotowanej wody wrzucamy ziarna pieprzu, parę lisków laurowych, ziarenka ziela angielskiego, 5 śliwek i sól. Umyty schab wkładamy do wcześniej przygotowanej zalewy i odstawiamy do lodówki na jedną dobę.

 

a potem......

 

Mięso wyjąć z zalewy, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Ponakłuwać w dwóch miejscach za pomocą ostrego noża małe dziurki, wydrążyć szpikulcem tunel. W środek włożyć suszone śliwki. Mięso dodatkowo natrzeć startym czosnkiem, solą i czerwoną papryką. Schab włożyć do naczynia żaroodpornego, lekko skropić olejem. Piec w nagrzanym piekarniku przez około godzinę w temp 180/190 st.

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pieczony schab ze śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pieczony schab ze śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pieczony schab ze śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pieczony schab ze śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Schab z pończochy II, czyli do…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

2

Krokiety z mięsem mielonym

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Tymiankowe rillettes z gęsi z…

Kasia Kasia
Pełny talerz

2

Łopatka w sosie paprykowym

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Pierogi z kaszą jęczmienną i o…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

1

Polędwiczka w sosie z zieloneg…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Przepisy z tych kategorii

1

Barszcz na zakwasie

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Barszcz czerwony prosty jak..…

Kasia Kasia
Pełny talerz

3

Uszka z grzybami

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Zakwas z buraków

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

2

Zakwas z buraków na barszcz

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

2

Miodowe śledzie z żurawiną

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku